Jamajka priznala državu Palestinu

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku Jamajke i pozvalo sve zemlje koje još nisu priznale državu Palestinu da poduzmu isti korak.

Ministrica vanjskih poslova Jamajke potvrdila je podršku svoje zemlje rješenju o dvije države (Getty)

Jamajka je danas objavila priznanje države Palestine, čime je postala 142. zemlja koja je to uradila, nakon sve jačih međunarodnih zahtjeva za rješenjem o dvije države, uz nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Ministrica vanjskih poslova Jamajke Kamina Johnson-Smith rekla je da je o priznanju države Palestine odlučeno nakon razmjene mišljenja u kabinetu Kingstona, ističući da njena zemlja i dalje poziva na rješenje dvije države kao jedinu održivu opciju za okončanje, kako ga je nazvala, “dugoročnog sukoba”.

Dodala je da priznanje palestinske države promoviše postizanje mirnog rješenja koje će podržati dostojanstvo i prava Palestinaca i garantovati sigurnost Izraela, kako je rekla.

Smith je izrazila zabrinutost svoje zemlje zbog rata u Pojasu Gaze i pogoršanja humanitarne krize, pozivajući da se rješenje postigne diplomatskim dijalogom umjesto vojnim akcijama.

Također je obnovila podršku Jamajke trenutnom prekidu vatre i intenzivnijoj dostavi humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Palestina pozdravila odluku Jamajke

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku Jamajke i pozvalo sve zemlje koje još nisu priznale Palestinu da poduzmu isti korak.

U tom kontekstu, španski premijer Pedro Sanchez danas je ponovo potvrdio opredijeljenost svoje zemlje da prizna državu Palestinu, dodajući da je rješenje o dvije države jedini put ka miru i sigurnosti u regionu.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin danas je također rekao da njegova zemlja radi zajedno sa zemljama istomišljenicama u Evropskoj uniji na priznavanju palestinske države. Osim Španije i Irske, Australija, također, razmišlja o priznavanju države Palestine.

Iako su Sjedinjene Američke Države od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra naglašavale svoju opredijeljenost podršci rješenju o dvije države, one se istovremeno protive punopravnom članstvu Palestine u Ujedinjenim narodima, ističući da za priznanje Palestine odobrenje mora dati i Izrael.

Izrael se protivi onome što naziva “jednostranim priznanjem” palestinske države, navodeći da se svaki takav sporazum mora postići direktnim pregovorima, kako kaže.

Izvor: Al Jazeera i agencije