Bilans gubitaka koje je pretrpio Izrael

Agresija je nanijela rekordne gubitke i štetu Izraelu na svim nivoima: vojnom, logističkom i ekonomskom.

Ukupan objavljeni bilans poginulih izraelskih vojnika i civila, čija je imena dozvoljeno objaviti, iznosi 1.493 (REUTERS/Raneen Sawafta)

Piše: Mohamed Watad

Izraelski rat u Pojasu Gaze ušao je u utorak u 200. dan, a agresija koja se nastavlja nanijela je rekordne gubitke i štetu Izraelu na svim nivoima: vojnom, logističkom i ekonomskom.

Posljedice aktuelnog rata povećale su gubitke u ekonomiji i javnom budžetu koji pati od neviđenog deficita. Situaciju dodatno usložnjava i povećanje troškova za rezervne vojnike i pružanje finansijske pomoći Izraelcima koji su evakuirani iz doseljeničkih naselja u okolini Pojasa Gaze, iz južnih područja i sa sjeverne granice sa Libanom.

Osim toga, ima žrtava među vojnicima, civilima i taocima koje drže palestinske frakcije otpora, ali i indirektnih gubitaka i šteta u različitim sektorima ekonomije i trgovine, na izraelskom tržištu rada te šteta nastalih na domaćem frontu i infrastrukturi.

Deficit javnih finansija

Izraelska vlada je 2024. proširila budžetski okvir na 584,1 milijardu šekela (157,8 milijardi dolara), dodajući 100 milijardi šekela (27 milijardi dolara) za pokrivanje troškova rata koji je počeo 2023.

Budžet za odbranu povećan je na 117 milijardi šekela (31,6 milijardi dolara), što je povećanje od 55 milijardi šekela (14,8 milijardi dolara) u odnosu na prvobitni budžet.

Tokom 2023. godine, zbog rata u Gazi, izraelska vojna potrošnja porasla je za 24 posto, dostigavši 102 milijarde šekela (27,5 milijardi dolara), prema izvještaju o globalnoj vojnoj potrošnji koji je objavio Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira.

Procjene koje je objavila Banka Izraela pokazuju da će rat na frontovima Gaze i Libana koštati Izrael oko 300 milijardi šekela (81 milijardu dolara) do kraja 2024. godine.

Nastavkom rata, nastavlja rasti i budžetski deficit, jer se akumulirani deficit povećao prošlog marta za gotovo 0,6 posto i raste i dalje.

Deficit sada čini oko 6,2 poste bruto domaćeg proizvoda, što je oko 117 milijardi šekela (31,6 milijardi dolara), prema onome što je objavio Glavni računovodstveni ured u Izraelskom ministarstvu finansija.

U prvom kvartalu ove godine budžetski deficit iznosio je 26 milijardi šekela (7,1 milijardu dolara), a rashodi državnog trezora procijenjeni su na gotovo 147 milijardi šekela (39,7 milijardi dolara), što predstavlja povećanje od 38 posto u odnosu na iznos izdataka za isti period prošle godine.

Mrtvi i ranjeni

Ukupan objavljeni bilans poginulih izraelskih vojnika i civila, čija je imena dozvoljeno objaviti, iznosi 1.493, uključujući 605 vojnika i oficira, od kojih je 260 ubijeno tokom borbi i kopnenog upada u Gazu, te 814 civila, 74 pripadnika obavještajne, policijske, vatrogasne i hitne službe. Također je poginulo i 69 stranaca, prema zvaničnim podacima Izraelske vojske.

Ured za rehabilitaciju Izraelskog ministarstva sigurnosti primio je 7.209 ranjenih vojnika, od kojih su 95 posto rezervni vojnici do 30 godina, prema posljednjim podacima Izraelskog ministarstva sigurnosti.

S druge strane, broj Izraelaca koje u zatočeništvu drži palestinski otpor iznosi 257, od kojih je 124 vraćeno prilikom dogovora o razmjeni zarobljenika, a u Gazi se nalaze još 133 Izraelaca. Procjenjuje se da je 36 njih poginulo u granatiranjima i zračnim napadima.

Domaći front

Oko 330.000 Izraelaca evakuirano je iz svojih domova na jugu, doseljeničkih naselja u okolini Gaze i izraelskih pograničnih gradova s Libanom, a 135.000 se još nije vratilo, što je državnu kasu koštalo 700 miliona šekela mjesečno (189 miliona dolara), prema podacima Izraelskog instituta za demokratiju.

Podneseno je 498.000 žalbi Fondu Izraelske porezne uprave, u kojima se traži kompenzacija za imovinsku štetu, a isplaćene su naknade u iznosu od 11,8 milijardi šekela (3,2 milijarde dolara).

Također, 70.000 Izraelaca se vodi kao povrijeđeno zbog takozvanih “neprijateljskih akcija”, uključujući 11.000 koji su primljeni u bolnice. Dodijeljena su im početna sredstva u vrijednosti od milijardu šekela (270 miliona dolara), prema podacima Nacionalne agencije za osiguranje.

Što se tiče gubitaka i štete nanesene doseljeničkim naseljima u okolini Gaze, u smislu domova, infrastrukture, javnih centara i institucija, procjenjuju se na približno 19 milijardi šekela (5,2 milijarde dolara), prema planu Vlade za sanaciju i obnovu doseljeničkih naselja na tom području.

Kada su u pitanju gubici i šteta koju su pretrpjeli izraelski pogranični gradovi s Libanom, procjenjuje se da je veličina početnih gubitaka na stambenim objektima i infrastrukturi, prema procjenama Izraelske poreske uprave, oko pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara).

Gubici u ekonomskom sektoru

Izraelska vojska pozvala je više od 300.000 Izraelaca da služe u rezervnim snagama, što je nanijelo gubitke izraelskoj ekonomiji od pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara) mjesečno zbog gubitka radne snage. Direktna šteta za poslovne interese iznosila je šest milijardi šekela (1,62 milijarde dolara) mjesečno.

Građevinski sektor pati od gotovo potpune paralize, jer se njeni gubici dnevno procjenjuju na 150 miliona šekela (40,5 miliona dolara). U Izraelu postoji 14.000 gradilišta, od kojih samo 4.000 djelimično radi. Razlog tome je zabrana ulaska za 80.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale u Izrael na posao od početka rata u Gazi, prema Izraelskom udruženju izvođača radova.

Gubici poljoprivrednog sektora iznosili su oko dvije milijarde šekela (540 miliona dolara) mjesečno, uz napomenu da 75 posto hrane u Izraelu dolazi s poljoprivrednih područja u doseljeničkim naseljima u okolini Gaze, gdje se nalazi više od 1.200 farmi. Također, poljoprivrednom sektoru je potrebno oko 10.000 radnika, prema izvještajima Glavnog vijeća za poljoprivredu.

Osim toga, Gubici turističkog sektora iznosili su oko četiri milijarde šekela (1,1 milijardu dolara) jer se konstantno smanjuje potražnja za turističkim ponudama, kada je riječ o stranim posjetiteljima.

Što se tiče domaćeg turizma, on je gotovo u zastoju zbog toga što se hoteli u Eilatu, Tel Avivu i na Mrtvom moru koriste za smještaj raseljenih osoba. Treba napomenuti da je prošle godine, do 7. oktobra, više od tri miliona turista posjetilo Izrael.

Sektor napredne tehnologije u Izraelu bilježi pad obima investicija za 60 posto, a očekuje se da će se takav trend nastaviti ako borbe potraju. Vrijednost investicija se zaustavila na samo 1,3 milijarde dolara, što je najniža cifra od 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera