Abu Ubaida: Izrael je zaglavio u Gazi

Glasnogovornik Al-Qassama je naglasio da je okupacijska vojska za 200 dana postigla samo prolijevanje krvi i činjenje strašnih pokolja.

Abu Ubaida je pohvalio postojanost i otpor palestinskog naroda u Gazi, koji je zaprepastio i neprijatelja i prijatelja

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, rekao je: „Dvije stotine dana nakon napada Potop Al-Aksa zločinački neprijatelj još pokušava sastaviti neki svoj imidž, ali neće požnjeti ništa osim sramote i poraza.“

Abu Ubaida je u ekskluzivnom obraćanju koje je emitovala Al Jazeera dodao da će „neprijatelj požnjeti samo sramotu, kroz poraz njegove vojske i njen veliki neuspjeh pred snagom otpora ili kroz sliku o sebi – prljavu, brutalnu i uništenu pred cijelim svijetom koji je upoznao groznu istinu o okupaciji koju nikada prije nije poznavao“.

Glasnogovornik Al-Qassama je dalje rekao: „Barvarska vojska je još zaglavljena u Gazi bez cilja, bez horizonta, bez pobjede o kojoj je maštala i bez uspjeha u oslobađanju njenih zarobljenika. Ona koristi svoj neuspjeh na terenu kako bi se osvetila, čineći još više nasumičnih zvjerstava, što nikada nije donijelo ni dana pobjede nijednom osvajaču“.

„Ova sadistička vojska i njeno propalo vodstvo neće biti sretniji od ubojitih osvajača kroz historiju. Umjesto toga, oni će se suočiti s još većim bijesom, osvetničkim duhom i spremnošću da budu uništeni u Palestini i oko nje, pa čak i širom svijeta“, rekao je.

Naglasio je da će otpor ostati čvrst u Gazi poput planina Palestine te da će se njegovi udari na neprijatelja nastaviti i poprimiti nove oblike, različite i proporcionalne taktike sve dok traje agresija te je dodao: „Svijet je svjedočio snazi naših boraca i njihovih bolnih udara, ne samo tokom prodora neprijatelja, nego i tokom njegovog povlačenja kao i prije povlačenja.“

Laži Netanyahuove vlade

Kada je riječ o povezivanju „pobjede u ratu“ s invazijom na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, Abu Ubaida je rekao da je to jedna od „neprestanih laži neprijateljske vlade u pokušaju da zavara svijet pričom da je uklonila većinu brigada u Pojasu Gaze i da su ostale samo brigade u Rafahu, kako bi pobjegla od stvarnosti velikog neuspjeha i nesposobnosti u postizanju svojih ciljeva u svom zločinačkom ratu“.

Naglasio je da je okupacijska vojska za 200 dana postigla samo prolijevanje krvi i činjenje strašnih pokolja, što može postići svaka kukavica koja posjeduje avione i smrtonosne bombe.

Abu Ubaida je pohvalio postojanost i otpor palestinskog naroda u Gazi, koji je zaprepastio i neprijatelja i prijatelja, uprkos nacističkom genocidu i holokaustu, ističući da otpor ni pod kojim okolnostima neće odustati od borbe za osnovna ljudska prava strpljivog palestinskog naroda, od kojih je najvažnije prestanak agresije, povlačenje neprijatelja, povratak raseljenih, obnova uništenog i ukidanje opsade.

Rekao je da nepopustljivost okupacije u navedenim stavkama potvrđuje da njen rat nije ništa drugo do genocidni rat te je dodao: „Postalo je jasno da neprijateljska vlada odugovlači sa postizanjem sporazuma o razmjeni i pokušava opstruirati napore posrednika da se postigne prekid vatre u pokušaju da dobije više vremena“.

Abu Ubaida je podsjetio da su dva zarobljenika Hadar Goldin i Oron Shaul u zarobljeništvu otpora već deset godina, pa se obratio izraelskoj javnosti pitanjem: „Gdje je izraelski zarobljenik etiopskog porijekla Avraham Mengistu? Gdje je Hisham al-Sayed? Oni su zaboravljeni jer nisu od interesa za Netanyahua, njegovu suprugu i njegovu ekstremističku vladu“. Nastavio je: „Ono što se desilo s Ronom Aradom najvjerovatnije će se ponoviti s vašom djecom u Gazi“.

U tom kontekstu je dodao: „Porodice zarobljenika će shvatiti, ali možda prekasno, da je njihova fašistička vlast počinila katastrofu i tragediju koja će još dugo potrajati i zbog koje će patiti kao porodice nakon što Benjamin Netanyahu završi svoje političke manevre i jadne igre.“

Kritičan trenutak

Nastavio je: „Lopta je u polju svakoga od neprijateljske javnosti ko je zabrinut, ali u kritičnom i opasnom trenutku. Pokazali smo vam kroz našu historiju da smo vjerodostojniji i jasniji od vaše vlade.“

Abu Ubaida je istakao da je jedan od najvažnijih efekata Potopa Al-Aksa „mobilizacija nacije, ujedinjenje njenih borbenih polja i okupljanje njenih frontova oko jednog cilja, a to je Palestina i Al-Aksa, nakon što je neprijatelj pokušao izolirati palestinsko pitanje i monopolizirati Jerusalem i Al-Aksu kako bi riješio sukob i judaizirao jedno od najsvetijih mjesta za muslimane.“

Glasnogovornik Al-Qassama je dodao: „Cijenimo svaki trud vojske i naroda da se priključe Potopu Al-Aksa, a posebno frontova u Libanu, Jemenu i Iraku i njihove ponosne žrtve. Pozivamo cijelu našu naciju da pojača otpor u svim njegovim oblicima i na svim poljima.“

Naglasio je da histerična reakcija na otpor s različitih frontova pokazuje značaj tog otpora, koji se po obimu i oblicima prvi put u historiji palestinskog pitanja javlja na različitim frontovima.

Abu Ubaida je rekao da prvi i najvažniji front jeste front okupirane Zapadne obale, “koji je najbliži neprijatelju” i na kojem sve promjene imaju dubok utjecaj na sve aspekte sukoba.

Ovo Abu Ubaidino pojavljivanje bilo je 200 dana nakon početka rata u Pojasu Gaze, nakon njegovog posljednjeg obraćanja prije gotovo 45 dana, 8. marta, kada je potvrdio da nema sporazuma o razmjeni zarobljenika bez prekida vatre i da su životi zarobljenika u Gazi ugroženi zbog gladi.

Izvor: Al Jazeera