‘Rusija ide s gotovo 25.000 vojnika na Časiv Jar’

Visoki ukrajinski zapovjednik kaže da Rusija želi zauzeti grad do 9. maja kada se obilježava Dan pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Ukrajina još ima potpunu kontrolu nad Časiv Jarom koji se nalazi na strateškoj uzvišici u djelimično okupiranoj oblasti Donjeck (Thomas Peter / Reuters)

Rusija ima od 20.000 do 25.000 vojnika koji pokušavaju napasti grad Časiv Jar na istoku Ukrajine i okolna sela, saopćila je Ukrajinska vojska, opisujući situaciju u toj oblasti kao tešku.

Ukrajina ima potpunu kontrolu nad Časiv Jarom koji se nalazi na strateškoj uzvišici u djelimično okupiranoj oblasti Donjeck.

Visoki ukrajinski zapovjednik izjavio je kako Rusija želi zauzeti grad do 9. maja kada se obilježava Dan pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Situacija oko grada je teška, ali se može kontrolirati. Naši branioci dobijaju pojačanje i stabilizuju liniju”, kazao je Nazar Vološin, glasnogovornik Istočne vojne komande.

‘Rusija je već krenula naprijed’

“To je negdje oko 20.000 do 25.000 ruskih vojnika koji pokušavaju napasti Časiv Jar i periferije naselja u njegovoj blizini”, kazao je u televizijskim komentarima na javnom servisu Suspilne.

Zauzimanjem Časiv Jara Rusija bi bila bliža strateški važna dva grada pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsku i Slavjansku.

Rusija je već krenula naprijed, ali se očekuje da će dugo odgađana američka vojna pomoć stići do Ukrajine.

“Našim vojnicima je teško, ali dobijanje neophodne pomoći će izjednačiti situaciju”, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski na aplikaciji Telegram.

Izvor: Agencije