Sunak: Britansku odbrambenu industriju ‘postaviti na ratne osnove’

Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije da industrija bude u stanju da je brže proizvodi, poručio je britanski premijer Rishi Sunak.

Britanski premijer Rishi Sunak upozorio na povećane prijetnje za sigurnost u svijetu (Jessica Taylor/Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je da će izdvojiti dodatnih 10 milijardi funti za dugoročno finansiranje proizvodnje naoružanja i izjavio da će britansku odbrambenu industriju ”postaviti na ratne noge”, usred ruskog rata u Ukrajini.

“Postavit ćemo britansku odbrambenu industriju na ratne osnove. Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije da industrija bude u stanju da je brže proizvodi”, rekao je Sunak tokom zajedničke konferencije za novinare u Poljskoj zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prethodno je upozorio na povećane prijetnje za sigurnost u svijetu.

”Nismo na ivici rata (Velika Britanija), niti ga priželjkujemo”, tvrdi Sunak.

‘Putin se neće zaustaviti’

On je ranije danas upozorio da se ruski predsjednik Vladimir Putin ”neće zaustaviti na poljskoj granici” ako Rusija osigura pobjedu u ratu.

Velika Britanija planira da Kijevu isporuči vitalnu opremu, uključujući 400 vozila, 1.600 komada oružja i četiri miliona komada municije, kao i dodatnih 500 miliona funti vojnog finansiranja, čime će ukupan iznos ove finansijske godine biti tri milijarde funti.

Sunak je ranije pohvalio Ukrajinu zbog njene, kako je naveo, “nepokolebljive” odlučnosti da se odbrani od ruske invazije u protekle dvije godine, piše Politico, prenosi Tanjug.

“Velika Britanija je već jedan od najbližih partnera Ukrajine, jer priznajemo da je njihova sigurnost naša sigurnost”, rekao je Sunak.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u januaru, Sunak je rekao da će Velika Britanija osigurati ukupno 2,5 milijardi funti vojne pomoći Ukrajini u finansijskoj 2024/25. godini, što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dvije godine.

Najmanje 200 miliona funti britanskih sredstava bit će izdvojeno za hiljade dronova za Ukrajinu, saopćila je ranije Sunakova kancelarija.

To bi bila najveća isporuka dronova za Ukrajinu iz jedne zemlje, navodi se u saopćenju i ističe se da se očekuje da će većina njih biti proizvedena u Velikoj Britaniji.

Sunak je također potpisao sporazum o sigurnosnoj saradnji sa Zelenskim, nakon što su se zemlje članice G7 dogovorile da Ukrajini pruže bilateralne sigurnosne garancije na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu, navodi Politico.

Izvor: Agencije