Studija: Izraelski rat u Gazi značajno narušio stanje ljudskih prava

Ophođenje izraelske vojske je pod sve budnijim okom budući da su njihove snage od 7. oktobra ubile 34.000 Palestinaca u Gazi.

Izrael je 7. oktobra 2023. počeo rat u Gazi (AFP)

Rat između Izraela i Hamasa, u kojem su ubijeni deseci hiljada Palestinaca u Gazi i koji je doveo do ozbiljne humanitarne krize, imao je “značajan negativan utjecaj” na stanje ljudskih prava u tom području, navodi američki State Department u svom godišnjem izvještaju.

Riječ je o vjerodostojnim izvještajima o proizvoljnim ili nezakonitim ubistvima, prisilnim nestancima, mučenjima i neopravdanim hapšenjima novinara, navodi se u Izvještajima State Departmenta o provođenju ljudskih prava za 2023. godinu.

U izvještaju se dodaje da je Izraelska vlada poduzela neke korake kako bi identificirala i kaznila dužnosnike za koje se sumnja da su bili uključeni u te zločine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ophođenje izraelske vojske je pod sve budnijim okom budući da su njihove snage ubile 34.000 Palestinaca u Gazi, prema navodima tamošnjih zdravstvenih vlasti, od kojih su mnogi civili i djeca. Pojas Gaze, koji okupira Izrael, pretvoren je u pustoš, a ekstremne nestašice hrane potaknule su strah od gladi.

Izrael je pokrenuo svoj napad kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, za koji Izrael tvrdi da je odnio živote 1.200 ljudi.

Američka podrška Izraelu

Grupe za zaštitu ljudskih prava zabilježile su brojne incidente ranjavanja civila tokom ofanzive izraelske vojske u Gazi i podigle uzbunu zbog porasta nasilja na Zapadnoj obali, također pod izraelskom okupacijom, za koju Palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da od 7. oktobra broji najmanje 460 žrtava izraelske vojske ili doseljenika.

No, Bidenova Vlada dosad je odbacivala tvrdnje da Izrael krši međunarodno pravo.

Washington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći svom dugogodišnjem savezniku Izraelu.

Ljevičarski demokrati i arapsko-američke grupe kritiziraju nepokolebljivu podršku Bidenove administracije Izraelu, kojoj time, tvrde, daju osjećaj moći bez posljedica.

Ovog je mjeseca predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put zaprijetio da će uvjetovati podršku Izraelu i insistirao na poduzimanju konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Izvor: Agencije