Prva vježba Sjeverne Koreje koja simulira nuklearni protivudar

Vježba ‘nuklearni okidač’ bila je dio testiranja nacionalnog sistema upravljanjem nuklearnim oružjem.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, no Pjongjang ne poštuje zabrane (EPA-EFE/KCNA)

Sjeverna Koreja je izvela svoje prve vojne vježbe koje su simulirale nuklearni protivudar, objavila je tamošnja državna agencija KCNA kao i ostali državni mediji.

Vrhovni vođa Kim Jong-un nadgledao je vježbu nazvanu “nuklearni okidač”, što je bio dio testiranja nacionalnog sistema upravljanjem nuklearnim oružjem.

Osim što je čelništvo Sjeverne Koreje željelo provjeriti raznovrsnost vlastitih nuklearnih sposobnosti, bio je to i protest zbog američkih i južnokorejskih “provokativnih i invazivnih” vojnih vježbi, tvrdi KCNA, prenijela je Hina.

Simulacijske vježbe sjevernokorejske vojske uključivale su manevriranje trupa u položaju nuklearnog protunapada te ispaljivanje lažnih nuklearnih bojevih glava u slučaju upozorenja na nuklearnu krizu.

Ispaljene balističke rakete kratkog dometa

Tom prilikom je ispaljeno nekoliko balističkih raketa kratkog dometa prema moru, u blizini istočne sjevernokorejske obale.

Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja je objavila kako je testirala “superveliku” bojevu glavu krstareće rakete i novu protuzračnu raketu.

Tada je rečeno kako su ti testovi bili dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju nikakve veze sa situacijom u okruženju.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni i nositi nuklearne bojeve glave.

Izvor: Agencije