Satelitski snimci pokazuju grupisanje izraelskih snaga za eskalaciju u Gazi

Snimci koje je analizirala Al Jazeerina jedinica Sanad pokazuju stotine vojnih vozila raspoređenih u bazama blizu Gaze.

Više od 700 vojnih vozila raspoređeno je unutar vojne baze Tze'elim, 29 km od grada Khan Younisa i 30 km od Rafaha (Planet Labs PBC)

Izgleda da je Izrael spreman eskalirati svoj razorni rat u Gazi nakon što je stacionirao trupe i vozila u obližnjim vojnim bazama i ispostavama nedaleko od enklave, prema satelitskim snimcima koje je prikupila i procijenila Al Jazeerina jedinica za provjeru Sanad.

Analiza pokazuje da je Izrael rasporedio više od 800 vojnih vozila u dvije baze. Najmanje 120 vozila stacionirano je na sjevernoj granici Pojasa Gaze, a 700 u pustinji Negev, na jugu.

Satelitski snimci, također, otkrivaju da je Izrael uspostavio devet vojnih ispostava neposredno izvan enklave. Tri su podignute u novembru i decembru 2023. godine, a šest je postavljeno između januara i marta ove godine. U ispostavama su smješteni vojnici, operativni komandni centri i vojna vozila.

Nalazi pokazuju da Izrael planira nastaviti svoj rat u Gazi, koji je pokrenut nakon Hamasovog iznenadnog napada na izraelske zajednice i vojne ispostave 7. oktobra, uprkos globalnoj osudi.

U izraelskom ratu ubijeno je gotovo 35.000 Palestinaca u Gazi, većina stanovništva je raseljena i 62 posto svih domova je uništeno.

Prema navodima izraelskih zvaničnika, oko 1.139 ljudi je ubijeno u Hamasovom napadu 7. oktobra, a oko 250 je zarobljeno.

Satelitska analiza Al Jazeere podržava stav nekoliko stručnjaka koji kažu da će Izrael posvetiti većinu svojih vojnih resursa kampanji u Gazi, uprkos tome što je povukao većinu svojih snaga iz enklave posljednjih sedmica.

“Moj opći osjećaj je da bi (izraelski) sigurnosni establišment vjerovatnije dao prioritet dokrajčenju Gaze, nego preusmjeravanju na druge prijetnje, bilo da je to (libanska grupa) Hezbollah ili Iran”, rekao je Hugh Lovatt, stručnjak za Izrael i Palestinu pri Evropskom vijeću za vanjske poslove (ECFR).

Analiza satelitskih snimaka pokazuje prisutnost oko 120 vojnih vozila u bazi Zikim, na sjevernoj strani granice s Gazom (Planet Labs PBC)

Izvlačenje koristi

Američki i izraelski zvaničnici sastali su se 18. aprila kako bi razgovarali o mogućoj operaciji u Rafahu, gradu na granici s Egiptom, koji trenutno pruža relativnu sigurnost za više od 1,4 miliona Palestinaca raseljenih unutar enklave.

Sastanak je uslijedio nakon glasina da će Sjedinjene Američke Države podržati potpunu invaziju na Rafah, nakon što su prethodno javno izrazile rezerve, u zamjenu za uvjeravanja da Izrael neće eskalirati napade s Iranom.

Američki dužnosnici demantirali su te izvještaje, ali Izrael ima više prostora da napadne Rafah tako što nosi avet regionalne eskalacije, prema mišljenju Omara Rahmana, stručnjaka za Izrael i Palestinu u Vijeću za vanjske poslove Bliskog Istoka sa sjedištem u Kataru.

“Izraelci su napravili umjetnost od izvlačenja koristi za nešto što bi mogli učiniti ili ne, bez obzira na to jesu li to stvarno namjeravali ili ne”, rekao je za Al Jazeeru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu će, također, pokušati iskoristiti iranski napad na Izrael kako bi konsolidirao svoj domaći položaj, smatraju stručnjaci.

Iran je 14. aprila ispalio stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael u znak odmazde za izraelski napad na njegov konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku. Iran je nekoliko dana prije upozorio na svoje napade, a Izrael i savezničke zemlje su oborile gotovo sve nadolazeće projektile i dronove.

Nekoliko dana kasnije čini se da je Izrael odgovorio manjim napadom na iransku zračnu bazu Isfahan, u kojoj se, također, nalaze nuklearna postrojenja. Dok je Iran ublažio priču o napadu, a Izrael ga uopće nije javno komentirao, možda u nastojanju obje strane da deeskaliraju napetosti, Izrael je ponovio svoje planove za napad na Rafah.

“Mislim da su zbog straha (među regionalnim saveznicima) od eskalacije s Iranom, što je scenarij iz noćne more, pažljiviji prema alternativnim opcijama”, rekao je Eyal Lurie-Pardes, stručnjak za Izrael i Palestinu pri Institutu za Bliski Istok sa sjedištem u SAD-u.

“Zbog toga Netanyahu pokušava iskoristiti diplomatsku poziciju u kojoj se nalazi kako bi ostvario svoju ambiciju da osvoji Rafah i tamo krene s operacijom.”

Ova vojna ispostava uspostavljena je između januara i februara, 4 km istočno od Gaze, nasuprot oblasti Khuza'a. Sadrži kuće, artiljerijske baterije, vozila i stambene prostore za trupe (Planet Labs PBC)

‘Izgovaranje lažnih uvjerenja’

Nedavni izraelski napadi i upozorenja u Gazi potaknuli su strah od veće ofanzive na Rafah.

Tokom vikenda izraelski zračni napadi ubili su najmanje 22 osobe, uključujući 18 djece, u južnom gradu, saopštili su palestinski zdravstveni dužnosnici.

Mairav Zonszein, stručnjakinja za Izrael i Palestinu pri Međunarodnoj kriznoj grupi sa sjedištem u Belgiji, kazala je za Al Jazeeru da je Izrael uvijek planirao invaziju na Rafah, bez obzira na podršku SAD-a za njegove operacije.

Dodala je kako Netanyahu ima naviku stvarati lažno uvjerenje da neće učiniti nešto kako bi osigurao utjecaj ili podršku u drugim pitanjima, navodeći premijerov prethodni dogovor o pauziranju de facto aneksije okupirane Zapadne obale u zamjenu za potpisivanje mirovnih ugovora s arapskim državama.

“Izrael je anektirao (Zapadnu obalu) i još to radi, ali je dobio sporazume”, navela je Zonszein. “Uglavnom, Izrael samo radi šta želi, a (američki predsjednik) Biden je ili nasjeo na to ili jednostavno nije dorastao zadatku da (pritisne Izrael) da ne čini stvari.”

Lurie-Pardes, također, vjeruje da Netanyahu neće biti spriječen u invaziji na Rafah i da će operacija doći prije ili kasnije, što odgovara satelitskoj analizi Al Jazeere.

“Netanyahu se neće odreći ove pozicije ili utjecaja koji trenutno ima (da ide na Rafah)”, kazao je Lurie-Pardes.

Izvor: Al Jazeera