Ruski sud odbio žalbu američkog novinara Gershkovicha

Datum suđenja još nije određen, a pritvor novinaru Wall Street Journala prošli mjesec je produžen za još tri mjeseca i trebao bi trajati do 30. juna.

Gershkovich (32) je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu nakon Hladnog rata (Tatyana Makeyeva/Reuters)

Ruski sud odbio je posljednju u nizu žalbi novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha uloženu na istražni zatvor zbog optužbi za špijunažu.

Gershkovich (32) je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu nakon Hladnog rata. Dana 29. marta prošle godine pritvorila ga je Federalna služba sigurnosti (FSB), a uhapšen je na zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, prenosi Hina navode Reutersa.

Ruske vlasti tvrde da je pokušavao doći do tajnih podataka koje je zatim trebao proslijediti Vladi Sjedinjenih Američkih Država, ali novinar, list za koji radi i vlada (SAD) negiraju takve optužbe.

Bez dogovora

Datum suđenja još nije određen, a pritvor mu je prošli mjesec produžen za još tri mjeseca i trebao bi trajati do 30. juna.

Prošlomjesečno ročište bilo je zatvoreno za novinare, ali u utorak je novinarima bilo dopušteno snimiti Gershkovicha dok je stajao u staklenom boksu sudnice i smiješio se kolegama iz medija.

Gershkovich je prvi američki novinar koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu od septembra 1986. godine, kada je KGB uhapsio Nicholasa Daniloffa, moskovskog dopisnika US Newsa and World Reporta. Daniloff je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u zamjeni za zaposlenika misije Sovjetskog saveza Ujedinjenih naroda kojeg je uhapsio FBI, također pod optužbama za špijunažu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Gershkovich u nekom trenutku mogao biti pušten u zamjenu za ruskog zatvorenika koji se drži u zatvoru u inostranstvu, ali takav dogovor dosad nije postignut.

Izvor: Agencije