Politico: Američki paket pomoći Ukrajini bit će mnogo veći od prethodnih

Očekuje se da američki Senat konačno odobri zakon kojim bi se osigurala pomoć Ukrajini u iznosu od gotovo 61 milijardu dolara.

SAD će isporučiti Ukrajini novu seriju oklopnih transportera Bradley, vozila Humvee i oklopne transportere M113 (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Američki zvaničnici spremni su početi sa isporukama vojne opreme Ukrajini nakon što je Zastupninčki dom u subotu usvojio zakon o vojnoj pomoći, izjavio je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder.

Prijedlog zakona o vojnoj pomoći mora odobriti američki Senat i dostaviti ga predsjedniku Joeu Bidenu na potpis, navodi se u saopštenju Američkog ministarstva odbrane.

General Ryder je rekao da će zakon učiniti SAD i njegove saveznike te partnere sigurnijim.

“Ovaj novi zakon je dokaz da je pretpostavka ruskog predsjednika Vladimira Putina, da će se grupa koja podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske invazije raspasti, bila apsolutno pogrešna”, rekao je general Ryder.

Pozivajući se na svoje izvore u američkoj administraciji, briselski portal Politico piše da će sljedeći američki paket pomoći Ukrajini biti znatno veći nego inače, prenio je Tanjug.

Protivzračna odbrana i artiljerija

Prema riječima neimenovanih američkih zvaničnika, novi paket će uključivati oklopna vozila, kao i opremu za protivzračnu odbranu i artiljeriju.

Konkretno, sagovornici briselskog portala kažu da će SAD isporučiti Ukrajini novu seriju oklopnih transportera Bradley, vozila Humvee i oklopne transportere M113.

Prema jednom od izvora, administracija priprema „paket velikih razmjera koji će pomoći da se zadovolje potrebe ukrajinskog ratišta“.

Očekuje se da će nakon Zastupničkog doma američki Senat konačno odobriti zakon o pomoći Ukrajini, kojim bi se Kijevu osigurala pomoć u iznosu od gotovo 61 milijardu dolara.

Izvor: Agencije