Pregovori o povlačenju američkih vojnika iz Nigera, nova vlada bliža Rusiji

Vojna hunta u Nigeru se politički približila Rusiji, kao i Mali i Burkina Faso, zemlje u kojima, također, vladaju vojni pučisti.

U Nigeru SAD ima veliku bazu dronova u blizini Agadeza (Reuters/Leonhard Simon)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država počele su pregovore s vlastima Nigera o povlačenju američkih vojnika iz te zemlje na zapadu Afrike, saopštio je Pentagon.

Te trupe služe za borbu protiv pobunjenika u regiji Sahel kojem pripada Niger.

Vlada Nigera, koja je nastala kao rezultat državnog udara prošlog jula, odlučila je prošlog mjeseca raskinuti ugovor o vojnoj saradnji sa SAD-om i saopštila da je prisustvo američkih vojnika u Nigeru sada “ilegalno”, prenosi Beta.

Washington je prošle sedmice konačno pristao povući više od 1.000 vojnika iz te zemlje i najavio slanje delegacije u Niamey radi dogovora o detaljima povlačenja.

“Možemo potvrditi početak razgovora između Sjedinjenih Američkih Država i Nigera o urednom povlačenju američkih snaga”, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

U razgovorima učestvuje “mala delegacija Pentagona i Američke vojne komande za Afriku”, a Sjedinjene Američke Države će “nastaviti istraživati moguće opcije kako bi osigurale da uvijek budu u mogućnosti da se suoče s potencijalnim terorističkim prijetnjama”, dodao je Ryder.

Približavanje Rusiji

Ministar vanjskih poslova Nigera Bakari Yao Sangare saopštio je da je imao “razgovore” s ambasadoricom SAD-a u Niameyu Kathleen FitzGibbon o “pitanju odlaska vojnih trupa iz Nigera”.

Razgovor se odvijao u prisustvu Marije Barron, direktorice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Niameyu, koja je iznijela uvjerenje da će ta agencija “nastaviti bilateralnu saradnju” s Nigerom i najavila “novi sporazum radi zamjene postojećeg, koji istječe u septembru 2024”, navodi se u saopštenju.

U Nigeru SAD ima veliku bazu dronova u blizini Agadeza. Njena izgradnja je koštala oko 100 miliona dolara.

Nakon državnog udara u kojem je svrgnut izabrani predsjednik Mohamed Bazoum, novi vojni režim je brzo zatražio odlazak francuskih vojnika.

Vojna hunta se politički približila Rusiji, kao i Mali i Burkina Faso, zemlje u kojima, također, vladaju vojni pučisti.

Izvor: Agencije