Očekuje se talas masovnih ostavki u izraelskoj vojsci

Među onima čija ostavka se očekuje su načelnik Generalštaba Herzi Halevy i njegov zamjenik Amir Baram, zatim komandant divizije Gaza Avi Rosenfeld i vođa Južne komande Yaron Finkelman.

Od 7. oktobra prošle godine Izrael vodi razorni osvetnički rat u Pojasu Gaze, čiji broj žrtava je premašio 111.000 mrtvih i ranjenih Palestinaca (Reuters/Amir Cohen) (Reuters)

Izraelski mediji očekuju da će ostavka Aharona Halive, šefa vojnoobavještajne službe Aman, dovesti do niza ostavki u rukovodstvu izraelske vojske tokom narednih sedmica ili nakon objavljivanja internih istraga u vojsci, koje se očekuju tokom ljeta.

Među onima čija ostavka se očekuje su načelnik Generalštaba Herzi Halevy i njegov zamjenik Amir Baram, zatim komandant divizije Gaza Avi Rosenfeld i vođa Južne komande Yaron Finkelman, iako je ovu funkciju dobio samo dva mjeseca prije 7. oktobra prošle godine.

Očekuje se da će ostavku podnijeti i njegov prethodnik Eliezer Toledano te komandant Operativne divizije Shlomi Binder, za kojeg se očekuje da će podnijeti ostavku zbog kritika koje su mu upućene u vezi sa prebacivanjem brigada iz komande divizije Gaza na Zapadnu obalu uoči 7. oktobra.

Bender je kandidat za nasljednika Halive, šefa Vojnoobavještajne službe, uprkos očekivanjima da će i on podnijeti ostavku u narednom periodu.

Ostavke dva komandanta

Generalmajor Yehuda Fox, koji komanduje Centralnom komandom izraelske vojske, je u ponedjeljak objavio da namjerava podnijeti ostavku na svoju funkciju u augustu. Njegova najavljena ostavka je druga ostavka višeg komandanta u izraelskoj vojsci u roku od nekoliko sati.

Kanal Kan, povezan sa zvaničnom izraelskom radiodifuznom korporacijom, izvijestio je da je Fox obavijestio načelnika Generalštaba Herzija Halevyja o svojoj odluci da podnese ostavku i dodao da Foxova ostavka dolazi samo tri godine nakon što je preuzeo dužnost, a razlog ostavke nije objašnjen.

Prije toga u ponedjeljak, izraelska vojska je objavila da je prihvatila ostavku šefa vojnoobavještajne službe Aman Aharona Halive koja je uslijedila zbog njegovog neuspjeha da otkrije operaciju Potop al-Aksa 7. oktobra 2023.

Haliva je u tekstu svoje ostavke, koju je podnio načelniku Generalštaba, rekao da „obavještajno odjeljenje nije izvršilo misiju koja mu je povjerena“, pozivajući na „formiranje posebnog komiteta za istragu događaja koji su doveli Izrael do onoga što se desilo 7. oktobra“.

Obavještajno odjeljenje je podređeno Generalštabu i smatra se najvećim obavještajnim aparatom. Zaduženo je da daje Vladi strateške procjene na osnovu kojih se formuliraju javne politike, posebno u vezi sa konfliktnim pitanjima.

Radio izraelske vojske objavio je u ponedjeljak da je Haliva „odlučio podnijeti ostavku na svoju funkciju zbog toga što nije predvidio napad 7. oktobra“, dodajući da ostavka „neće uslijediti odmah, već u roku od nekoliko sedmica“.

Ovo je prva zvanična ostavka višeg komandanta u Izraelu, posebno u okupacijskoj vojsci, dok se na izraelskim ulicama nastavljaju zahtjevi da vojni i politički zvaničnici preuzmu odgovornost za neuspjeh u otkrivanju i suočavanju sa napadom Potop al-Aksa.

Od 7. oktobra prošle godine Izrael vodi razorni osvetnički rat u Pojasu Gaze, čiji broj žrtava je premašio 111.000 mrtvih i ranjenih Palestinaca, od kojih su većinom djeca i žene, i koji je rezultirao ogromnim razaranjem i glađu koja je odnijela živote djece i starijih osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije