Le Point: Rusija i ‘revolucionari Sahela’ nastoje potkopati stabilnost Evrope

U toku je rat u kojem se koriste migranti za podrivanje zapadnog prisustva, koje mrze Kremlj i njegovi saveznici, piše francuski magazin Le Point.

Evropa je zabrinuta zbog priliva neregularnih migranata koje ohrabruje Rusija (AP)

Francuski magazin Le Point navodi da bi pogoršanje ekonomske situacije u tri zemlje Sahela – Maliju, Burkini Faso i Nigeru – pored Tunisa, moglo prouzrokovati veće neregularne migracije ove godine, pogotovo jer to ohrabruje Rusija, koja je odlučila posijati sjeme razdora u regiji Sahel kako bi potkopala stabilnost Evrope.

Iako je ove godine u Evropu stiglo oko 48.000 migranata, prema izvještaju magazina, daleko je od vrhunca imigracije 2015. godine, kada je broj dostigao 1.300.000 neregularnih migranata u Evropu, pa čak i od prošle godine kada je broj dostigao blizu 290.000.

Vijest objavljena u petak navečer o odlasku američkih snaga iz Nigera na zahtjev novih vlastodržaca čini se lošom, jer iz ove zemlje, koja je jedna od najsiromašnijih zemalja na afričkom kontinentu, dolazi najveći broj migranata. U toku je rat u kojem se koriste migranti za podrivanje zapadnog prisustva, koje mrze Kremlj i njegovi saveznici.

Anarhija

Magazin je naveo da je Evropska unija usvojila Dablinski sporazum od 1990. godine kako bi postavila pravila za one koji traže azil. Pošto se zahtjev za azil razmatra u prvoj evropskoj tranzitnoj zemlji, to je napravilo imigracioni pritisak na četiri zemlje – Maltu, Italiju, Grčku i Španiju – koje se geografski suočavaju sa zemljama Magreba.

Studija koju je Evropski parlament proveo između 2008. i 2017. godine pokazala je da je 90 posto zahtjeva za azil primilo deset država članica.

Njemačka, Španija, Francuska, Italija i Grčka primile su najveći broj zahtjeva za azil 2023. godine, a Povelja o migracijama i azilu, koju je Evropska komisija predstavila 2020. godine, trebalo bi da osigura efikasniji okvir za evropske granice.

Nema efikasnosti

Magazin je istakao da politika plaćanja zatvaranja granica nije bila efikasna jer svaka evropska država djeluje u svom interesu, a ne u interesu Evropske unije, i pogotovo jer se bjegunci i neregularni migranti prilagođavaju ograničenjima, pa imigracijska situacija nije najbolja.

Magazin je naveo i da su Senegal i Gvineja među glavnim saradnicima za migraciju, od kojih je prvi nezvanična polazišna luka, posebno zbog toga što, kad god se neka zemlja pokaže odlučnijom, bjegunci mijenjaju svoje planove u iščekivanju boljih dana.

Čekajući pravo evropsko jedinstvo po pitanju migracija, zemlje južne Evrope su prisiljene pojedinačno djelovati kako bi izbjegle primanje i zadržavanje velikog broja ilegalnih migranata iz Afrike.

Izvor: Agencije