Kako su se jastrebovi američke ljevice i desnice složili u odbijanju podrške Izraelu?

Stradanje najmanje 34.000 Palestinaca izložilo je Izrael nezapamćenim osudama od demokratskih naprednjaka.

Obrazac glasanja odražava promjenu u prirodi podrške Izraelu u Zastupničkom domu (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Elmenshawy

Tridesetsedam demokratskih i 21 republikanski zastupnik usprotivili su se američkom prijedlogu zakona o pomoći Izraelu, koji iznosi 14,3 milijarde dolara, pored devet milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, te za finansiranje i podršku američkih vojnih operacija i prisustva u regiji.

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona većinom od 366 glasova i 58 protiv, što je jedan od četiri zakona za koja su zastupnici glasali radi pružanja pomoći u vrijednosti od 95 milijardi dolara američkim saveznicima te vojnim i humanitarnim programima.

Demokratske snage koje su se usprotivile bile su progresivna lijeva struja unutar stranke, dok se među republikancima usprotivila ekstremno desna struja u stranci.

Obrazac glasanja odražava promjenu u prirodi podrške Izraelu u Zastupničkom domu, više od šest mjeseci od napada 7. oktobra, nakon kojeg je uslijedila agresija bez presedana na Pojas Gaze. Stradanje najmanje 34.000 Palestinaca izložilo je Izrael nezapamćenim osudama od demokratskih naprednjaka.

S druge strane, usvajanje zakona dolazi u trenutku kada raste izolacijski nacionalizam među republikanskim zastupnicima koji podržavaju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Smatraju da je potrebno osigurati južnu granicu s Meksikom prije nego što se pruži bilo kakva pomoć nekoj stranoj zemlji, čak i ako je ta zemlja tradicionalni saveznik koji ima posebne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, poput Izraela.

Pad podrške naprednjaka

Progresivni pokret na čelu sa senatorom Berniejem Sandersom zauzima stav koji se protivi pružanju bilo kakve pomoći Izraelu, posebno one koja uključuje ofanzivno oružje, prije nego što se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze.

Čelnici progresivnog pokreta izdali su izjavu, koju su zajedno napisali Alexandria Ocasio-Cortez, zastupnica iz New Yorka, i Ro Khanna, zastupnik iz Kalifornije, u kojoj se navodi da oni “snažno vjeruju u pravo Izraela na samoodbranu” i da su “posvećeni sigurnoj budućnosti Izraela”, ali da se protive “ofanzivnom oružju koje bi moglo dovesti do daljeg ubijanja civila u Rafahu i drugim dijelovima Pojasa Gaze”. Također su optužili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je spreman žrtvovati taoce zbog svoje političke budućnosti.

Progresivni pokret na čelu sa senatorom Berniejem Sandersom zauzima stav koji se protivi pružanju bilo kakve pomoći Izraelu (REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo)

O tome koliko je opala demokratska podrška Izraelu od početka izraelske agresije na Pojas Gaze govori podatak da se samo osam demokrata usprotivilo finansiranju odbrambenog raketnog sistema Željezna kupola 2021. godine, dok je protiv nedavnog nacrta zakona o pomoći glasalo 37 demokratskih zastupnika.

Važno je napomenuti da je 56 demokrata prije nekoliko sedmica potpisalo izjavu koja poziva Bidenovu administraciju da obustavi pomoć Izraelu i postavi uvjete za bilo kakvu buduću pomoć. Na kraju je njih 17 glasalo za pružanje pomoći Izraelu.

Jača izolacionistička struja

Istovremeno, 14 republikanskih zastupnika glasalo je prije nekoliko mjeseci protiv finansiranja Izraela i pružanja pomoći bez smanjenja federalne potrošnje općenito. Uprkos ogromnoj podršci koju republikanci pružaju stavu Izraela u agresiji na Pojas Gaze i ravnodušnosti koju pokazuju prema ubijanju hiljada civila, od kojih su većina žene i djeca, jača izolacionistička struja koja smatra da je prioritet uspostavljanje kontrole nad južnom granicom s Meksikom prije pružanja pomoći Izraelu.

Desničarski konzervativni zastupnici, posebno oni koji pripadaju Klubu za slobodu (Freedom Caucus) već mjesecima izražavaju svoje protivljenje dodatnoj pomoći Izraelu ako ista nije povezana s rezovima u drugim vladinim programima finansiranja. Republikanci su također bili frustrirani prijedlogom zakona o stranoj pomoći općenito, prigovarajući humanitarnoj pomoći Palestincima, nedostatku jasne politike za osiguranje granice i pomoći Ukrajini.

Međutim, republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson sarađivao je s demokratima na usvajanju zakona. Johnson je oštro odgovorio na argumente nekih članova svoje stranke koji tvrde da humanitarna pomoć uključuje, kako su to nazvali, dar i naknadu Hamasu, ističući da prijedlog zakona predviđa zabranu finansiranja Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA ) i stroge odredbe za praćenje pomoći.

Budućnost predsjedavajućeg Zastupničkog doma

Sve u svemu, glasanje je pokazalo da velika većina u obje stranke još uvijek podržava Izrael. Međutim, vjerovatno ne bi bilo ovako velikog broja glasova protiv Izraela da se nisu desila ubijanja i razaranja koja je Izrael počinio nakon 7. oktobra.

Paket strane pomoći, koji sada ide u Senat kao jedan prijedlog zakona, zahtijeva demokratsku podršku bez presedana u svakoj fazi kako bi se prevazišao otpor ekstremne republikanske desnice.

S obzirom na to da je nekoliko republikanskih desničara u Zastupničkom domu obećalo da će raditi na svrgavanju Johnsona, zbog usvajanja nacrta zakona o stranoj pomoći, povećavaju se sumnje u mogućnost uspjeha ovih nastojanja. Također, sve je veći broj demokrata koji naglašavaju da namjeravaju spasiti Johnsona zbog saradnje u donošenju zakona o stranoj pomoći.

Johnson je nedavno izjavio da je spreman riskirati svoju poziciju predsjednika u Zastupničkom domu kako bi učinio “pravu stvar” i pružio pomoć.

Izvor: Al Jazeera