Izrael doživljava vojni neuspjeh i ide u ćorsokak

Nakon četiri mjeseca krvavih sukoba u Khan Younisu izraelska vojska je izgubila desetke vojnika i oficira, a nije uspjela osloboditi nijednog izraelskog zarobljenika.

Palestinski otpor insistira na prekidu rata i povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze (Al Jazeera)

Frakcije palestinskog otpora, predvođene Brigadama Al-Qassam, vojnim krilom Hamasa, ubile su više od 354 izraelska oficira i vojnika i stotine doseljenika te zarobile više od 140 osoba tokom napada 7. oktobra prošle godine.

Prema izvještaju koji je pripremio Suheib Alassa, Izraelu su trebali sati da se oporavi od šoka.

Al Jazeera na arapskom objavila je analizu šta se sve dešavalo nakon tog 7. oktobra te zašto smatra da Izrael doživljava vojni neuspjeh u Pojasu Gaze, uprkos razaranjima koja ostavlja iza sebe:

Nezapamćeno bombardiranje

Puna dva dana izraelska vojska je pokušavala ponovno zauzeti područja u okolini Pojasa Gaze, u koja su ušle Hamasove snage, čija se površina procjenjuje na 650 kvadratnih kilometara.

Borbeni avioni počeli su izvoditi jednu od najvećih operacija bombardiranja u svojoj historiji nad cijelim Pojasom Gaze, počinivši desetke masakra i neselektivno gađajući desetke objekata, stambenih zgrada i infrastrukturnih građevina.

Nakon tri sedmice nezapamćenog bombardiranja izraelska vojska počela je kopnenu invaziju na Pojas. Vozila su bez žurbe ulazila iz sjevernih i sjeveroistočnih regija, a okruzi Gaza i Sjeverna Gaze bili su meta u ovoj prvoj fazi.

Nastavile su se voditi operacije uz korištenje strategije ”udari i bježi” između izraelske vojske i frakcija otpora na područjima upada, a nakon dva mjeseca Izraelci su uspjeli doći do medicinskog kompleksa Al-Shifa u zapadnoj Gazi, ubijajući svaku osobu na koju su naišli na tom putu.

Međutim, izraelska vojska je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu tokom ova dva mjeseca, ostajući bez svojih vojnika i oficira. Snage Hamasa su se fokusirale na uništavanje tunela i sukobe s distance, dok je upotreba minobacačkih granata “Al-Yassin-105” dominirala tokom ove faze.

Kretanje u pravcu Khan Younisa

Izraelska vojska se zatim povlači sa sjevera Pojasa Gaze, nakon što ga je odvojila od centralnog dijela, te počinje sa istrebljenjem oko 700.000 stanovnika koji su ubijani i izgladnjivani jer su odbili napustiti svoje domove i krenuti prema jugu.

Uporedo s povlačenjem svojih snaga sa sjevera, izraelska vojska pokreće i napad velikih razmjera na Khan Younis na jugu, tvrdeći da se tamo nalazi uporište Hamasa i izraelski zarobljenici.

Nakon četiri mjeseca krvavih sukoba u Khan Younisu izraelska vojska je izgubila desetke vojnika i oficira. U isto vrijeme, nije uspjela osloboditi nijednog izraelskog zarobljenika niti uhapsiti nekog od vođa palestinskog otpora.

Nekoliko sati nakon zasjede u Al-Zanni, koja je odnijela živote devet izraelskih vojnika i nakon stradanja još pet drugih vojnika na zapadu grada, vojska donosi odluku da se povuče iz Khan Younisa kako bi počela fokusirane operacije na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Osim toga, izraelska vojska se nije uspjela probiti na područje Wadi Gaza prema jugu, pa je to područje ostalo bez većeg izraelskog prodora. Također, nije uspjela ostvariti nijedan od svojih ciljeva u Gazi ili Khan Younisu ni nakon 200 dana borbi.

Nakon što je Gaza postala zona ubijanja, većina stanovništva pobjegla je prema jugu, u Rafah, gdje trenutno živi više 1,2 miliona civila, što predstavlja više od polovine ukupnog broja stanovnika Pojasa Gaze.

Izrael i dalje prijeti ulaskom u Rafah, ali se suočava s velikim međunarodnim protivljenjem i iskustvom neuspjeha u vojnim operacijama na raznim područjima Pojasa. Osim toga, ulazak u taj u grad znači i početak nove serije užasnih masakra.

Ogromni gubici

U ratu je ubijeno 605 pripadnika izraelske vojske, a više od pet hiljada ih je ranjeno. Izraelska vojska je uspjela vratiti samo 120 zarobljenika na osnovu dogovora o razmjeni zarobljenika, koji je postignut s Hamasom u okviru humanitarnog primirja koje je trajalo sedmicu dana.

Nakon 200 dana bombardiranja i ubijanja izraelska vojska se pokušala stacionirati u istočnom dijelu Pojasa Gaze kako bi ga odvojila od centralnog dijela i juga te spriječila povratak raseljenih osoba. Vojska je radila i na uspostavljanju tampon zone od 500 metara oko granične ograde unutar Pojasa Gaze.

Međutim, stacioniranje snaga učinilo bi ih lakom metom za Hamas koji nastavlja izvoditi napade na područjima gdje izraelska vojska nije očekivala prijetnju s obzirom na razaranje koje je ostavila.

Tampon zona će iziskivati i prisustvo izraelskih snaga unutar Pojasa Gaze, što ih izlaže opasnosti da postanu meta ubijanja i snajperskog djelovanja palestinskih boraca.

Pregovori koji traju već pet mjeseci nisu uspjeli dovesti do novog dogovora o razmjeni zarobljenika između dvije strane. Hamas insistira na prekidu rata i povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera