Hezbollah izveo dosad najdublji napad na izraelsku teritoriju

Libanski Hezbollah saopćio je da je pokrenuo napad dronovima na izraelske vojne baze sjeverno od grada Akre.

Dvije strane redovito razmjenjuju raketnu vatru i zračne napade od početka rata u Gazi [Mahmoud Zayyat/AFP]

Libanski Hezbollah saopćio je u četvrtak da je pokrenuo napad dronovima na izraelske vojne baze sjeverno od grada Akre, u svome najdubljem napadu na izraelsku teritoriju otkad je počeo rat u Gazi, javlja Hina.

Izraelska vojska saopćila je da nema saznanje o tome da je bilo koja njihova postrojenja pogodio Hezbollah, ali ranije u utorak je rekla da je presrela dvije “zračne mete” u blizini sjeverne izraelske obale.

Dvije strane redovno razmjenjuju raketnu vatru i zračne napade od početka rata u Gazi prošlog oktobra, ali suzdržavaju su se od otvorenog rata.

Međutim, s obzirom na učestale napade pojavila se bojazan da bi nesretni slučaj ili pogrešna procjena s bilo koje strane mogla dovesti do brze eskalacije sukoba, kao i potencijalno uvlačenje drugih regionalnih i svjetskih sila uključujući i SAD.

Hezbollahov odgovor na raniji napad

Hezbollah je saopćio da je napad odmazda za raniji izraelski napad u kojem je stradao jedan od njihovih boraca.

Grupa je objavila satelitski snimak s lokacijom napada na pola puta između Akre i Naharije na sjeveru.

Izraelska vojska saopćila je da su njihovi borbeni avioni odgovorili gađanjem vojnih meta na području Markaba u južnom Libanu.

Najmanje dvije osobe su poginule, a šestero ih je povrijeđeno nakon što je u izraelskom zračnom napadu pogođeno stambeno područje u južnom libanskom gradu Haninu, objavila je u utorak libanska službena novinska agencija NNA.

“Izraelski ratni avioni pogodili su dvospratnicu sa dva projektila zrak-zemlja, potpuno uništivši zgradu u kojoj je živjela porodica koja nije napuštala grad od početka izraelskih napada”, objavila je NNA.

Hezbollah potvrdio smrt svog borca

Ranije u utorak, vojska je saopćila da su u izraelskim zračnim napadima poginula dva Hezbollahova borca u južnom Libanu.

Hezbollah je kasnije potvrdio smrt jednoga od svojih boraca, Huseina Azkoula, ali nisu otkrili druge detalje.

Od oktobra je u izraelskim napadima poginulo oko 279 Hezbollahovih boraca i oko 50 civila.

Hezbollahove rakete i napadi dronovima ubili su desetak izraelskih vojnika i dvostruko manje civila. Raketiranje je raselilo desetke hiljada ljudi s obje strane.

Izvor: Agencije