Haaretz: Izrael će dobiti podršku, ali njegova pozicija u Washingtonu je poljuljana

Nezapamćen broj demokratskih zastupnika, uključujući istaknute zakonodavce koji su smatrani među najvažnijim saveznicima Izraela u historiji odnosa ovih zemalja, pozvao na temeljito preispitivanje bezuvjetne američke podrške.

Odobrenje podrške Izraelu od 26 milijardi dolara naljutilo je mnoge Amerikance (Reuters)

Ben Samuels, dopisnik lista Haaretz iz Washingtona, upozorio je da se usvajanje nacrta zakona o pružanju hitne vojne i sigurnosne pomoći Izraelu u vrijednosti od 26 milijardi dolara u Zastupničkom domu američkog Kongresa smatra pobjedom koja će ublažiti strahove u vezi s američko-izraelskim odnosima.

Dopisnik je rekao da u stvarnost slika možda i nije tako jednostavna, već nagovještava promjene koje bi se mogle dogoditi kada je riječ o položaju Izraela unutar dvije glavne stranke u Sjedinjenim Američkim Državama, Republikanskoj i Demokratskoj stranci.

Samuels smatra da su burne rasprave koje su se vodile u kuloarima američkog Kongresa u septembru 2021. godine u vezi sa nacrtom zakona kojim se Izraelu hitno odobrava milijarda dolara za finansiranje odbrambenog raketnog sistema Željezna kupola predstavljale najvažniji zvanični test za status Izraela u Washingtonu, čak i prije nego što je odobrena posljednja pomoć prošle subote.

Srozavanje

Istakao je da su rasprave u Kongresu 2021. godine završene tako što je velika većina od 420 članova Zastupničkog doma glasala tada za usvajanje nacrta zakona, dok je protiv toga glasalo samo 9 zastupnika, 8 demokrata i jedan republikanac.

Tada je Benjamin Netanyahu napustio premijersku poziciju, da bi se kasnije ponovo vratio uz podršku ekstremne desnice. To je izraelsku demokratiju dovelo do ozbiljne opasnosti i prijetnje njenim kolapsom, što je udaljilo mnoge ključne izraelske saveznike, kako se navodi u članku u Haaretzu.

Nakon napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) 7. oktobra prošle godine (Potop al-Aksa), Izrael je nakratko ponovo uživao u povratku u prošle dane, gdje je bio prioritet kao apolitički saveznik Sjedinjenih Američkih Država, a ne kao “velika batina”, kao je Samuels opisao u svom članku.

Međutim, tokom proteklih šest mjeseci, ponašanje Izraela u Pojasu Gaze i posljednja humanitarna kriza brzo su narušili njegov položaja u Demokratskoj stranci, što je kulminiralo izraelskim zračnim napadom na humanitarne radnike Svjetske centralne kuhinje, kada je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Poljuljano povjerenje

Nezapamćen broj demokratskih zastupnika, uključujući istaknute zakonodavce koji su smatrani među najvažnijim saveznicima Izraela u historiji odnosa ovih zemalja, pozvali su na temeljito preispitivanje bezuvjetne američke podrške, navodi se u članku.

Međutim, većina ovog zamaha je splasnula nakon još jednog događaja bez presedana – direktnog iranskog napada na Izrael 13. aprila. Taj događaj je, kako smatra autor, prisilio predsjedavajućeg zastupničkog doma Mikea Johnsona da  iznese paket strane pomoći u od 95 milijardi dolara (od kojih je 26 milijardi dolara namijenjeno Izraelu) na glasanje, uprkos velikom protivljenju unutar njegove stranke.

Zastupnički dom je velikom većinom glasova odobrio nacrt zakona kojim se predviđa ova pomoć za Izrael, pri čemu je 366 članova glasalo za, dok je 58 bilo protiv.

Samuels smatra da glasanje pojedinih zastupnika protiv odobravanja hitne vojne pomoći Izraelu u vrijeme njegove egzistencijalne krize koja je “najopasnija u njegovoj povijesti”, šalje “jasnu” poruku koja se ne može ignorirati, što ukazuje na pad ugleda Izraela kod velikog dijela Demokratska stranke.

Međutim, autor smatra da republikanci ne bi trebali tvrditi da glasanje dokazuje da su oni neosporno “proizraelska” stranka. Dvadeset jedan republikanac je glasao protiv zakona, što je bilo nezamislivo tokom proteklih godina.

Izvor: Agencije