‘Arogantni milijarder’: Musk i Australija u ratu riječima zbog cenzure

Tehnološki mogul Elon Musk žestoko se obrušio na Australiju jer su njene sudske vlasti zabranile snimke napada nožem u crkvi u Sydneyju na njegovoj platformi X.

Australski premijer Anthony Albanese nazvao je u utorak u emisiji ABC News Breakfast Muska "arogantnim milijarderom" (Reuters/Gonzalo Fuentes/File Photo) (Reuters)

Australski sud u ponedjeljak navečer izdao je naredbu platformi da sakrije videozapise napada nožem 15. aprila za sve korisnike diljem svijeta.

“Ako BILO KOJOJ zemlji bude dopušteno cenzurirati sadržaj za SVE druge zemlje, što zahtijeva australska ‘povjerenica za e-sigurnost’, kako onda spriječiti bilo koju zemlju u kontroliranju cijelog interneta, zato smo protiv ovoga”, napisao je Musk na X-u, prenosi Hina.

“Već smo cenzurirali konkretni sadržaj u Australiji, dok čekamo da uložimo žalbu, a video je pohranjen samo na poslužiteljima u SAD-u”, dodao je.

Australski premijer Anthony Albanese nazvao je u utorak u emisiji ABC News Breakfast Muska “arogantnim milijarderom”.

“Učinit ćemo što je potrebno da se uhvatimo u koštac s ovim arogantnim milijarderom koji misli da je iznad zakona, ali i iznad nužne doze pristojnosti”, rekao je.

“Povjerenica za e-sigurnost samo radi svoj posao kako bi zaštitila interese Australaca. Ideja da bi netko išao na sud zbog prava na postavljanje nasilnog sadržaja online pokazuje koliko je Musk u oblacima.”

Društvena odgovornost

Albanese je rekao da društveni mediji moraju imati društvenu odgovornost. “Elon Musk ne pokazuje nimalo odgovornosti”, rekao je.

Platforma X je u Australiji ranije blokirala objave, čekajući pravni spor. Očekuje se da će slučaj ponovno biti saslušan na sudu u srijedu.

Šesnaestogodišnji dječak optužen je za kazneno djelo terorizma nakon što su dvije osobe ozlijeđene u napadu nožem u crkvi Krista dobrog pastira u Wakeleyju u zapadnom Sydneyju 15. aprila, za koji se sumnjiči.

Napad u crkvi dogodio se nekoliko dana nakon što je šest ljudi ubijeno, a deseci ozlijeđeni u napadu nožem u trgovačkom centru u Sydneyju.

Izvor: Agencije