Američki zvaničnici: Naše snage van zemlje su krhke pred dronovima

Dvojica senatora kažu da balon koji je avijacija oborila uz obalu Južne Karoline nije jedini, jer je otkriveno još mnogo letećih objekata.

Pokretanje drona sa nepoznate lokacije u Jemenu (Reuters)

U zajedničkom članku koji su za Washington Post napisali demokrat Jack Reed, predsjednik Senatskog odbora za oružane snage, i istaknuti republikanac Roger Wicker, navodi se da se ispostavilo da je kineski špijunski balon, koji su Amerikanci u čuđenju posmatrali kako prošle godine lebdi nad njihovom zemljom, samo vrh ledenog brijega i da on postaje sve veći.

Dvojica senatora su kazali da balon koji je avijacija oborila uz obalu Južne Karoline nije jedini, jer je otkriveno još mnogo letećih objekata, a nedavni izvještaji pokazuju da su “ovi baloni-špijuni mali djelić među nekoliko hiljada zračnih upada sa kojima se naša zemlja suočila, od kojih su većinu činili mali dronovi koji su letjeli na veoma maloj visini”.

Prema autorima, ovi sistemi bespilotnih letjelica predstavljaju višestruke izazove, jer ometaju komercijalne letove i “bez presretanja prelaze našu južnu granicu”.

Za mnoge od njih je utvrđeno da lete ne samo iznad američkih vojnih baza, već i nuklearnih postrojenja, kao što su Langley Air Force Base u Virginiji, Whiteman Air Force Base u Missouriju “i naši poligoni na zapadu zemlje”.

Dronovi predstavljaju rastuću prijetnju američkoj vojsci (Jack Guez / AFP) (AFP)

Otkrivanje dronova

Pripadnici vojnih službi raspoređeni u inostranstvu suočavaju se sa sve većim prijetnjama ovih neuobičajenih sistema, jer su tri američka vojnika – koji su bili meta napada u Jordanu prošlog januara – izgubili živote zbog malog iranskog drona, pa su ovi sistemi postali veliki sigurnosni problem za koji američka vojska još nema ni najmanjeg odgovora.

Prvi problem – prema dvojici senatora – je taj što Sjedinjenim Američkim Državama nedostaje dovoljno sposobnosti da otkriju bespilotne letjelice, “jer se još uvijek oslanjamo na radare ranog upozorenja iz vremena Hladnog rata”, a oni nisu u stanju da otkriju, identificiraju i prate male avione na velikim ili malim visinama.

Drugi problem je preklapanje nadležnosti vlasti odgovornih za zaustavljanje ovih upada, zbog zamršenosti istih nadležnosti i nefleksibilne birokratije koja funkcioniše po sistemu koji dovodi do zabuna. Stoga, kako kažu autori, Sjedinjene Američke Države moraju pokrenuti široki reformski proces kako bi se povećala sposobnost otkrivanja i došlo do pojednostavljenog odgovora kada se prijetnja već identificira.

Treći problem – prema dvojici senatora – leži u potrebi “da značajno ojačamo naše odbrambene sposobnosti protiv neprijateljskih dronova u našim vojnim bazama van zemlje”.

Prema riječima autora, Kongres s vojnim zvaničnicima radi na tome da vojsci osigura metode otkrivanja, zakonska ovlaštenja i alate protiv bespilotnih letjelica koji su joj potrebni, nakon što je iranski napad na Izrael pokazao da su dronovi smrtonosno i jeftino rješenje za prodor u najnaprednije protuzračne sisteme.

Nema razloga vjerovati da je izazov ograničen samo na nebo Iraka i Izraela – prema zvaničnicima – već bi on prije mogao ugroziti same Sjedinjene Američke Države, što znači da donosioci odluka u zemlji možda neće imati vremena da razviju bolji plan za odbranu od dronova.

Autori su zaključili da je vrijeme da se razbije birokratska inercija i izgradi širok pristup suočavanju s prijetnjom koju predstavljaju mali dronovi, jer će razvoj ovih rješenja dovesti do “poboljšanja naše sposobnosti da branimo one koji su zaduženi za odbranu i civile, pred sve više rastućim rizicima koji dolaze od Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, ne zaboravljajući da nacionalna sigurnost počiva iznutra”.

Izvor: Agencije