Vojni stručnjak vjeruje da je Washington dao zeleno svjetlo za invaziju na Rafah

Pukovnik Hatem Karim al-Falahi kaže da je SAD postavio Izraelu uslove u vezi s logističkim pripremama za civile koji će napustiti regiju.

Mogući kopneni napad na Rafah mogao bi biti popraćen izraelskom vojnom akcijom na svim područjima Pojasa Gaze, tvrdi stručnjak (REUTERS/Amir Cohen) (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistira na invaziji na Rafah u južnom Pojasu Gaze, uprkos regionalnim i međunarodnim upozorenjima o mogućim posljedicama za civile. Izraelski premijer se pri tome, kako smatraju posmatrači, oslanja na stav Amerike koja prećutno podržava napad.

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi smatra da su Sjedinjene Američke Države dale zeleno svjetlo Izraelu za napad na Rafah, s tim da su postavile uvjete u vezi s logističkim pripremama za civile koji će napustiti regiju.

Prema američkim izjavama – dodaje pukovnik Al-Falahi u svojoj analizi na Al Jazeeri – Netanyahuova Vlada priprema šatore i rješava logistička pitanja kako bi se izvršio prijevoz palestinskih civila iz Rafaha.

Uporedo s logističkim pripremama dolazi i do značajnog intenziviranja izraelskih artiljerijskih i zračnih napadana na područja u Rafahu, čega nisu pošteđeni ni civili. Ovakva situacija upućuje na to da će ta oblast biti poprište budućih operacija izraelske vojske, smatra pukovnik Al-Falahi.

Prema posljednjim informacijama, 19 Palestinaca, među kojima je 14 djece, ubijeno je u izraelskom bombardiranju dvije kuće u Rafahu.

Vojni i strateški stručnjak očekuje da će mogući kopneni napad na Rafah biti popraćen izraelskom vojnom akcijom na svim područjima Pojasa Gaze, kako bi se spriječilo kretanje Palestinaca i kako bi svi bili pod nadzorom i praćenjem.

Kvalitetno izvedena operacija

Netanyahu i njegov tim tvrde da “pobjeda” u Gazi, kako je nazivaju, neće biti potpuna bez napada na Rafah i uništavanja palestinskih brigada otpora, koje se još suprotstavljaju izraelskoj vojsci u sjevernom i centralnom dijelu Pojasa Gaze.

S druge strane, vojni i strateški stručnjak osvrnuo se i na zasjedu koju su postavile Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, u Qalqilyji na Zapadnoj obali, rekavši da to ukazuje na značajan pomak u operacijama palestinskog otpora na Zapadnoj obali.

Operacija Brigada Al-Qassam u Qalqilyji predstavlja vrhunac svih prethodnih akcija i ukazuje na to da se otpor počeo organizirati na Zapadnoj obali te da prelazi s individualnih na zajedničke akcije, kako je dodao stručnjak.

Al Jazeera je emitirala videosnimke do kojih je došla, a prikazuju složenu zasjedu koju su postavile Brigade Izz al-Din prije dvije sedmice u selu Nabi Ilyas u blizini grada Qalqilyje na Zapadnoj obali. Grupa je saopćila da su u zasjedi ranjena dva Izraelca, uključujući i regrutkinju u izraelskoj vojsci.

Izvor: Al Jazeera