Ukrajina: U ruskom raketnom napadu na Harkov srušen TV toranj

Signal emitiranja poremećen je u drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji posljednjih sedmica gađaju ruski projektili i bespilotne letjelice.

Televizijski toranj visok 240 metara u ukrajinskom gradu Harkivu prepolovio se i srušio na tlo (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Televizijski toranj visok 240 metara u ukrajinskom gradu Harkovu prepolovio se i srušio na tlo u ponedjeljak nakon, kako tvrde lokalni dužnosnici, ruskog raketnog napada na televizijsku infrastrukturu, javlja Hina.

Signal emitiranja poremećen je u drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji posljednjih sedmica gađaju ruski projektili i bespilotne letjelice.

“U ovom trenutku postoje prekidi digitalnog televizijskog signala”, rekao je regionalni guverner Oleh Siniehubov. Dodao je da nije bilo žrtava jer su radnici bili u skloništima.

Snimke s mjesta događaja pokazuju kako se glavni stup tornja prelomio i pao dok se oblak dima dizao u nebo.

Rusija pojačava svoje napade

Na snimku nije jasno šta je udarilo u toranj, ali dužnosnici iz Harkova rekli su da je Rusija vjerovatno koristila krstareću raketu Kh-59 u napadu.

Rusija je prvi put napala televizijski toranj u Harkovu početkom marta 2022, nedugo nakon što je pokrenula svoju invaziju. Signal je tada bio u prekidu.

Moskva je nedavno pojačala svoje napade, dok se Ukrajina bori s nedostatnom sposobnošću protuzračne odbrane.

Harkov i okolna regija doživjeli su najžešće napade.

Izvor: Agencije