Premijer ljut jer je Biden Papuu Novu Gvineju povezao s kanibalizmom

Ujak američkog predsjednika je 1944. godine poginuo u avionskoj nesreći u Papui Novoj Gvineji, a Biden je rekao da postoji mogućnost da je bio žrtva kanibala.

Izjave predsjednika Bidena su, možda, bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu, rekao je James Marape (Lillian Suwanrumpha/Pool via REUTERS)

Premijer Papue Nove Gvineje James Marape izjavio je kako njegova zemlja ne zaslužuje da se povezuje s kanibalizmom i pozvao SAD da očisti ostatke Drugog svjetskog rata rasute po Pacifiku, nakon komentara predsjednika Joea Bidena o svom nestalom ujaku.

Biden je “izgleda implicirao da su njegovog ujaka pojeli kanibali nakon što je njegov avion oboren iznad Papue tokom Drugog svjetskog rata”, saopćio je Marapeov Ured.

“Izjave predsjednika Bidena su, možda, bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu,” dodao je Marape, prenijela je Hina.

“Pozivam predsjednika Bidena da predloži Bijeloj kući čišćenje ovih ostataka iz Drugog svjetskog rata kako bi se saznala istina o nestalim vojnicima poput Ambrosea Finnegana.”

‘Lična povezanost’ s Papuom

SAD je prošle godine potpisao sporazum o odbrambenoj saradnji s Papuom Novom Gvinejom usred natjecanja za utjecaj u regiji s Kinom koja ima sigurnosni pakt sa susjednim Salomonskim otocima.

Biden je ranije spominjao svoju ličnu povezanost s ratnom historijom Papue Nove Gvineje, ispričavši priču o svom ujaku koji je poginuo u avionskoj nesreći u maju 1944.

Nakon što je posjetio spomenik nestalim borcima u Pennsylvaniji, prošle sedmice je izjavio da postoji mogućnost da je ujak bio žrtva kanibala.

Historičari kažu da je Papua Nova Gvineja bila ključna za američki napad preko Pacifika kako bi oslobodili Filipine u Drugom svjetskom ratu.

Papua Nova Gvineja i Solomonski otoci još su puni ostataka ljudskih kostiju iz rata, olupina aviona i brodova, tunela, kao i neeksplodiranih bombi koje još ubijaju ljude.

Izvor: Agencije