Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Predsjednik Poljske kaže da je pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj predmet razgovora sa SAD-om ‘već neko vrijeme’.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda (Yves Herman / Reuters) (Reuters)

Poljska je spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji ako NATO, čija je članica, odluči ojačati istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Bjelorusiji, rekao je poljski predsjednik.

“Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju u sklopu raspodjele nuklearnog oružja kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to”, rekao je Andrzej Duda za dnevni list Fakt, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Glasnogovornik Kremlja rekao je u ponedjeljak da će se Rusija, ako se to dogodi, pobrinuti za svoju “sigurnost”.

“Vojni dužnosnici će naravno analizirati situaciju i, u svakom slučaju, poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zgarantovali našu sigurnost”, rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

‘Rusija militarizira Kalinjingrad’

Duda, koji se trenutno nalazi u Kanadi nakon posjete SAD-u gdje se sastao s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i obratio se UN-u, dodao je da je pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj predmet razgovora između Poljske i SAD-a “već neko vrijeme”.

“Već sam o tome nekoliko puta razgovarao”, rekao je.

Duda se u martu sastao s američkim kolegom Joeom Bidenom. Po Dudi, “Rusija sve više militarizira Kalinjingrad”.

“Upravo premješta svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiju”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u junu 2023. da je premjestio prvo rusko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Izvor: Agencije