Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje na svom teritoriju

Andrzej Duda je rekao da je njegov stav opravdan u trenutnoj geopolitičkoj situaciji jer Rusija sve više militarizira Kalinjingrad i dovlači nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Spremni smo da nuklearno oružje bude raspoređeno na našoj teritoriji ako je to odluka naših saveznika, rekao je Poljski predsjednik Andrzej Duda (REUTERS/Kacper Pempel)

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja dozvoliti raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, dok je Rusija odgovorila da će u tom slučaju “djelovati”.

“Spremni smo da nuklearno oružje bude raspoređeno na našoj teritoriji ako je to odluka naših saveznika”, kazao je u intervjuu za dnevni list Fakty Monday.

Duda je rekao da je njegov stav opravdan u trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Poručio je da “Rusija sve više militarizira okrug Konigsberg (Kalinjingrad)”, prenosi Anadolija.

“Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje kao dio nuklearnog dijeljenja, također na našoj teritoriji, kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo za to, rekao je poljski predsjednik.

“Mi smo saveznik u Sjevernoatlantskom savezu i mi, također, imamo obaveze u tom pogledu, što znači da jednostavno provodimo zajedničku politiku”, dodao je.

Malo poslije, Rusija je saopćila da će preduzeti neophodne korake ako se američko nuklearno oružje pojavi u susjednoj Poljskoj.

Ruska vojska će učiniti ‘sve što je potrebno’

“Vojska će, naravno, ako se takvi planovi provedu, analizirati situaciju i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, sve neophodne korake odmazde, kako bi garantovali našu sigurnost”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne vidi da situacija eskalira prema tome.

U intervjuu državnim medijima Putin je rekao da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

“S vojno-tehničke tačke gledišta mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od februara 2022. “Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije