Nezavisna istražna grupa: Optužbe Izraela protiv UNRWA nisu potkrijepljene

Grupa koju predvodi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna počela je sa radom 13. februara i provela je istragu o poštivanju principa neutralnosti UNRWA.

Osvrćući se na optužbe Izraela o navodnim vezama zaposlenika UNRWA-e s terorističkim organizacijama, u izvještaju je navedeno odsustvo potkrepljujućih dokaza (Mohammed Salem / Reuters)

“Izrael tek treba da pruži dokaze za optužbe o povezanosti s terorizmom protiv osoblja Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA)”, objavila je u Nezavisna istražna grupa.

Istraga, koju je sprovela Nezavisna istražna grupa, uključivala je opsežne terenske posjete i angažman sa različitim zainteresovanim stranama širom regiona djelovanja, prenosi Anadolija.

Grupa koju predvodi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna počela je sa radom 13. februara i provela je istragu o poštivanju principa neutralnosti UNRWA.

Navodeći da je UNRWA implementirala brojne mehanizme i procedure za očuvanje humanitarnih principa, u izvještaju je posebno naglašena neutralnost agencije.

Sa oko 32.000 zaposlenih, od kojih je 0,8 posto međunarodno i 99,2 posto lokalno osoblje, u izvještaju se navodi da je pristup agencije neutralnosti razvijeniji u poređenju sa sličnim međunarodnim organizacijama.

Istraga je uključivala posjete sjedištu UNRWA-e u Ammanu, Al-Qudsu/Jerusalemu i Zapadnoj obali, kao i angažmane sa zvaničnicima UNRWA-e, zemljama donatorima, zemljama domaćinima i agencijama UN-a.

Odsustvo potkrepljujućih dokaza

Grupa je obavila više od 200 sastanaka i intervjua sa predstavnicima iz 47 zemalja i organizacija.

Naglašeno je izazovno operativno okruženje u kojem UNRWA djeluje, tokom “sukoba koji se ponavljaju, nasilja, nedostatka političkog napretka, loših socioekonomskih uvjeta i širenja naoružanih grupa”.

Osvrćući se na optužbe Izraela o navodnim vezama zaposlenika UNRWA-e s terorističkim organizacijama, u izvještaju je navedeno odsustvo potkrepljujućih dokaza.

“Na osnovu liste iz marta 2024. godine, koja je sadržavala palestinske identifikacione brojeve, Izrael je javno objavio tvrdnje da je broj zaposlenih u UNRWA pripadnici terorističkih organizacija. Međutim, Izrael tek treba da pruži potkrepljujuće dokaze za to”, navodi se u saopštenju.

Kao odgovor na optužbe, nekoliko donatora iz zemalja članica UN-a suspendovalo je ili zaustavilo finansiranje u iznosu od približno 450 miliona dolara, navodi se u izvještaju i dodaje da su inicijative koje je preduzela UNRWA dovele do nastavka finansiranja iz nekih država.

Ključna uloga UNRWA

Naglašavajući važnost jačanja postojećih mehanizama i procedura neutralnosti UNRWA-e, u izvještaju se navodi:

“Države članice su zatražile više informacija o tome šta se dogodilo, kao i jačanje postojećih mehanizama i procedura neutralnosti UNRWA, uključujući provjeru osoblja i nadzor.”

Navodeći da UNRWA održava sistem za provjeru osoblja, uz redovno dijeljenje spiskova osoblja sa zemljama domaćinima i Izraelom, u izvještaju se navodi da uprkos ovim mjerama “izraelska vlada nije obavijestila UNRWA ni o kakvoj zabrinutosti u vezi s bilo kojom pripadnikom UNRWA-e na ovim spiskovima osoblja od 2011. godine”.

Naglašena je i ključna ulogu koju UNRWA igra u pružanju osnovne humanitarne pomoći i socijalnih usluga tokom sukoba i izazovnih društveno-političkih konteksta.

“U nedostatku političkog rješenja između Izraela i Palestinaca, UNRWA ostaje ključna u pružanju humanitarne pomoći koja spašava živote i osnovnih socijalnih usluga, posebno u zdravstvu i obrazovanju, palestinskim izbjeglicama u Gazi, Jordanu, Libanu, Siriji i na Zapadnoj obali”, dodaje se.

Podrška milionima palestinskih izbjeglica

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u pisanoj izjavi pozdravio preporuke Colonne, šefice Nezavisne istražne grupe.

“Guterres se složio s generalnim komesarom Philippeom Lazzarinijem da će UNRWA, uz podršku generalnog sekretara, uspostaviti akcioni plan za provođenje preporuka sadržanih u završnom izvještaju”, navodi se u saopštenju.

Guterres je izrazio uvjerenje u saradnju donatora i zemalja domaćina na podršci UNRWA-i, koja je vitalna linija spasa za Palestince u regionu.

UNRWA je spriječena da radi svoj posao od januara kada je Izrael iznio optužbe da je više zaposlenika Agencije umiješano u napade Hamasa na Izrael.

Tokom istrage o tvrdnjama, nekoliko zemalja je prekinulo finansiranje Agencije, što je utjecalo na pomoć glađu pogođenom stanovništvu Gaze.

Najmanje 18 zemalja bilo je suspendovalo finansiranje zbog optužbi.

UNRWA je osnovala Generalna skupština UN-a prije više od 70 godina kako bi pomogla Palestincima koji su prisilno raseljeni sa svoje zemlje.

Agencija pruža ključnu podršku milionima palestinskih izbjeglica u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu, Siriji i drugim područjima u kojima živi veliki broj registrovanih Palestinaca.

Izvor: Agencije