Ministri EU-a ostali na konkretnom obećanju slanja ‘Patriot’ sistema Ukrajini

S obzirom na to da je Rusija pojačala zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i gradove, vlade članica Evropske unije pod pritiskom su da Kijevu isporuče više zaštitnih sistema.

Njemačka je jedina zemlja EU koja je Ukrajini obećala dodatnu bateriju (Kacper Pempel / Reuters)

Evropski ministri saopćili su da hitno razmatraju kako da osiguraju još protuzračne odbrane za Ukrajinu, ali su se zaustavili na konkretnom obećanju slanja sistema Patriot koje Kijev najviše priželjkuje.

Na sastanku u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova i odbrane članica Evropske unije saopćili su da glasanje Zastupničkog doma američkog Kongresa za odobrenje ukrajinskog paketa pomoći vrijednog 60 milijardi dolara tokom vikenda ne bi trebalo dovesti do bilo kakvog samozadovoljstva s njihove strane, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Možemo biti radosni jedan dan, ali moramo biti spremni za bitku koja nam dolazi sutra. Stoga ne može doći do opuštanja”, izjavio je novinarima litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis po dolasku na sastanak.

Zalaganje Kijeva za više Patriota

S obzirom na to da je Rusija pojačala zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i gradove, vlade članica Evropske unije pod pritiskom su da Kijevu isporuče više zaštitnih sistema.

Zemlje koje posjeduju sisteme Patriot američke proizvodnje – koje Ukrajina već koristi i visoko cijeni zbog njihove sposobnosti da obaraju balističke rakete – u ponedjeljak su bile neodlučne.

Otkako je Kijev posljednjih sedmica počeo da se zalaže za više Patriota, Njemačka je jedina zemlja EU koja je obećala dodatnu bateriju.

Berlin također predvodi akciju da dobije više protuzračne odbrane od drugih zemalja za Ukrajinu, kroz donacije opreme i finansijske doprinose.

Druge evropske zemlje, među kojima Grčka, Nizozemska, Poljska, Rumunija, Španiju i Švedska, također imaju Patriot sisteme.

Izvor: Agencije