Izvještaj: SAD će uvesti sankcije izraelskoj vojnoj jedinici zbog kršenja prava

Izraelski premijer kaže da će se boriti protiv bilo kakvih sankcija uvedenih protiv izraelskih vojnih jedinica zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Pješadijski bataljon Netzah Yehuda je osnovan prije otprilike četvrtine stoljeća kako bi uključio ultraortodoksne Jevreje u vojsku [Ammar Awad/Reuters]
Pješadijski bataljon Netzah Yehuda je osnovan prije otprilike četvrtine stoljeća kako bi uključio ultraortodoksne Jevreje u vojsku [File: Ammar Awad/Reuters]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se boriti protiv bilo kakvih sankcija koje bi bile nametnute izraelskim vojnim jedinicama zbog navodnih kršenja ljudskih prava, nakon što je američki medij izvijestio da Washington planira takav korak.

Američka informativna stranica Axios u subotu je izvijestila da Washington planira nametnuti sankcije izraelskom bataljonu Netzah Yehuda, koji je djelovao na okupiranoj Zapadnoj obali, iako je izraelska vojska rekla da nije upoznata s takvim mjerama.

Prema navodima izraelskih medija, vojna jedinica za koju se očekuje da će biti meta sankcija je Netzah Yehuda – pješadijski bataljon osnovan prije otprilike četvrtine stoljeća kako bi uključio ultraortodoksne Jevreje u vojsku.

U petak su Sjedinjene Američke Države najavile novu seriju sankcija povezanih s izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali, što je najnoviji znak rastuće frustracije SAD-a politikom Netanyahua, čija se koalicijska vlada oslanja na stranke doseljenika.

“Ako neko misli da može nametnuti sankcije jedinici [izraelske vojske] – borit ću se svom svojom snagom”, rekao je Netanyahu.

Izraelski ministar Ratnog kabineta Benny Gantz rekao je u izjavi u nedjelju da je razgovarao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i zatražio od njega da ponovno razmotri to pitanje.

Gantz je rekao da bi takve sankcije bile greška jer bi naštetile legitimitetu Izraela tokom rata.

Blinken je u petak rekao kako je donio “odluke” u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama sigurnosnih snaga koje grubo krše ljudska prava.

Blinken je, ne iznoseći detalje, rekao da njegovo ministarstvo provodi istrage prema zakonu koji zabranjuje slanje vojne pomoći stranim sigurnosnim jedinicama koje nekažnjeno krše ljudska prava.

Zatim je dodao: “Mislim da je pošteno reći da ćete vrlo brzo vidjeti rezultate. Donio sam odluke; možete očekivati da ćete ih vidjeti u danima koji dolaze.”

Ubijanje ‘bez pravog razloga’

Odvojeno, u nedjelju je čelnik izraelske Laburističke stranke Merav Michaeli pozvao na raspuštanje jedinice vojske Netzah Yehuda, rekavši da ona ubija Palestince “bez pravog razloga”.

“Sankcije su priznanje stvarnosti i razumijevanje da se ponašanje Izraela na teritorijima ne može nastaviti”, rekao je Michaeli na platformi X.

“Nasilno i korumpirano ponašanje bataljona Netzah Yehuda i onih oko njega poznato je godinama, a ništa nije učinjeno da se to zaustavi.”

Ranije ove sedmice, istraživačka informativna organizacija ProPublica objavila je da je posebna komisija američkog State Departmenta poznata kao Israel Leahy Vetting Forum prije nekoliko mjeseci preporučila Blinkenu da više izraelskih vojnih i policijskih jedinica bude diskvalificirano od primanja američke pomoći, nakon navoda o kršenju ljudskih prava kršenja.

Incidenti koji su bili predmet optužbi dogodili su se na okupiranoj Zapadnoj obali i uglavnom su se dogodili prije nego što je počeo izraelski rat protiv Gaze 7. oktobra, navodi list.

Prije rata u Gazi nasilje je već bilo u porastu na Zapadnoj obali, a od tada je poraslo s čestim izraelskim vojnim napadima, divljanjima izraelskih doseljenika u palestinskim selima i palestinskim napadima na izraelske snage i doseljenike.

Izraelska vojska je rekla da je bataljon Netzah Yehuda aktivna borbena jedinica koja djeluje u skladu s načelima međunarodnog prava.

“Ako se donese odluka o tom pitanju [sankcijama], ona će biti razmotrena”, rečeno je, obećavajući da će “nastaviti raditi na istraživanju svakog neobičnog događaja na praktičan način i u skladu sa zakonom”.

Godine 2022. ukoren je zapovjednik bataljona Netzaha Yehude, a dva su oficira otpuštena zbog smrti starijeg Amerikanca palestinskog porijekla kojeg su vojnici jedinice priveli na Zapadnoj obali, što je incident koji je izazvao zabrinutost u Washingtonu.

Posljednjih godina dogodilo se nekoliko drugih incidenata, neki su zabilježeni na videosnimcima u kojima su vojnici Netzah Yehuda optuženi za zlostavljanje palestinskih zatvorenika.

Izvor: Agencije