Izraelski analitičar: Jesu li izraelsko-američki odnosi došli do svoga kraja?

Teško je objasniti opasne i dalekosežne posljedice uvođenja mogućih američkih sankcija brigadi Netzah, pojasnio je advokat i pravni analitičar Matan Gutman.

Svečana dodjela diploma pripadnicima ekstremističke izraelske vojne jedinice Netzah Yehuda (Getty)

Izraelski pravni stručnjak rekao je da namjera administracije američkog predsjednika Joea Bidena da uvede sankcije bataljonu okupacione vojske Netzah Yehuda može imati dalekosežne posljedice i Izrael učiniti podložnim međunarodnom krivičnom gonjenju.

Advokat i pravni analitičar dr. Matan Gutman, dodao je u članku objavljenom na web stranici lista Yedioth Ahronoth da je teško objasniti opasne i dalekosežne posljedice uvođenja mogućih američkih sankcija brigadi Netzah Yehuda, ako se izvještaji o ovome pokažu tačnim.

Smatra da bi američka administracija koja bi poduzela takav korak – ako bi se to dogodilo – označila kraj posebnog odnosa između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, kao i stupicu koja bi mogla dovesti u iskušenje zemlje i međunarodne organizacije da nametnu međunarodne, političke i individualne sankcije bilo kom faktoru uključenom u izraelske aktivnosti na Zapadnoj obali, od zvaničnika i vojnika do Izraelaca – koji žive u izraelskim naseljima.

Barak Ravid, diplomatski dopisnik web stranice Walla, u subotu uvečer se pozvao na tri američka izvora – koje nije imenovao – kazavši da se očekuje da će američki državni sekretar Anthony Blinken u narednih nekoliko dana objaviti sankcije protiv izraelske brigade Netzah Jehuda, a u svjetlu njihovog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Sankcije bi imale značajan utjecaj na vojsku i ekonomiju

Ovo će biti prvi put ikada da američka administracija uvodi sankcije izraelskoj vojnoj jedinici zbog njenih aktivnosti na Zapadnoj obali, prema istim izvorima koje citira web stranica Walla.

Ove sankcije bi imale značajan uticaj na vojsku i ekonomiju, na izraelsko provođenje zakona na Zapadnoj obali i na međunarodni položaj Izraela, navodi se u analitičkom članku Yediotha.

Gutman je napomenuo da će sankcije bataljonu Netzah Yehuda biti uvedene u skladu sa Leahy zakonom, koji je donesen 1997. godine. Ovaj zakon kaže da Sjedinjene Američke Države ne smiju pružati nikakvu pomoć ili obavljati bilo kakve poslove s vojnom silom optuženom za ozbiljna kršenja ljudskih prava, osim ako se dokaže da dotična država poduzima efektivne korake za krivično gonjenje službenika u vojnoj formaciji optuženih da su počinili ove prekršaje.

Prema Leahy zakonu, ne podliježe svako kršenje ljudskih prava izricanju sankcija, već one (sankcije) obuhvataju najozbiljnija kršenja poput namjernog ubijanja civila, mučenja, nestanka osoba i silovanja koja se koriste kao ratno oružje, prema Gutmanu.

Izraz nepovjerenja SAD-a

Pravni stručnjak je u svom članku objasnio da je uvođenje ovih sankcija u suštini javni izraz nepovjerenja Sjedinjenih Američkih Država u vojni pravosudni sistem izraelske vojske i njihovu sposobnost da svoju vojsku podčini zakonu.

Uvođenjem ovih sankcija, Sjedinjene Američke Države su – po mišljenju autora – potkopale argument prava na samoodbranu na koji se Izrael poziva na međunarodnoj sceni.

Gutman je dodao da će posljedice nove američke politike biti strašne, dodajući da su Sjedinjene Američke Države očito odlučile upotrijebiti oštra pravna sredstva kako bi donijele radikalnu promjenu politike Izraela prema Palestincima.

Ova mogućnost od Izraela zahtijeva – prema članku – da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio Washington da nametne sankcije izraelskoj vojsci.

Izvor: Agencije