Globalna vojna potrošnja zbog ratova u 2023. porasla za sedam posto

Ukupna potrošnja zemalja članica NATO-a iznosila je 55 posto svjetske potrošnje.

Ukupna potrošnja zemalja članica NATO-a iznosila je 55 posto svjetske potrošnje (Reuters/Eloisa Lopez)

Globalna vojna potrošnja porasla je u 2023. za sedam posto, na 2,43 hiljade milijardi dolara, najveći godišnji porast od 2009, objavilo je u ponedjeljak švedsko savjetodavno tijelo.

Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) iz Stockholma saopštio je da su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija bile najveći vojni potrošači u 2023. godini, prenosi Hina.

Ukupna potrošnja zemalja članica NATO-a iznosila je 55 posto svjetske potrošnje.

U SIPRI-ju kažu da je vojne izdatke povećala većina evropskih članica saveza. SAD ih je povećao za dva posto, na 916 milijardi dolara, što predstavlja blizu dvije trećine ukupne vojne potrošnje NATO-a.

Promjena sigurnosne perspektive

Prema podacima SIPRI-ja, ruska vojna izdvajanja porasla su za 24 posto, na procijenjenih 109 milijardi dolara. Ukrajina je povećala potrošnju za 51 posto, na 65 milijardi dolara i primila najmanje 35 milijardi dolara vojne pomoći od drugih zemalja.

“Kombinirano, ta pomoć i vlastita vojna izdvajanja Ukrajine bili su ekvivalent oko 91 posto ruske potrošnje”, saopćilo je savjetodavno tijelo.

Istraživač SIPRI-ja Lorenzo Scarazzato kaže da su za evropske članice NATO-a posljednje dvije godine rata u Ukrajini temeljito promijenile sigurnosnu perspektivu.

“Taj pomak u percepcijama prijetnji odražava se u rastućim udjelima BDP-a, koji se usmjeravaju na vojnu potrošnju, pri čemu se cilj NATO-a od dva posto sve više smatra temeljnom vrijednošću, a ne pragom koji treba dosegnuti”, rekao je.

Izvor: Agencije