Al-Duwairi: Izrael pokazao da ne može ratovati na više frontova istovremeno

Procenat presretnutih projektila u iranskom napadu na Izrael je 84 posto, a ne 99 posto, kako je to tvrdila vojska, navodi izraelski list Maariv.

Fayez al-Duwairi: U svim budućim napadima iranske sposobnosti će biti dominantnije (Al Jazeera)

Izjave bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta potaknule su pitanja o efikasnosti izraelske protivzračne odbrane, kada je rekao da izraelska vojska ne bi uspjela odbiti više od 75 posto iranskih napada da nije bilo pomoći drugih zemalja.

Izraelski list Maariv otkrio je prije nekoliko dana da je procenat presretnutih projektila i bespilotnih letjelica u iranskom napadu na Izrael 84 posto, a ne 99 posto, kako je to tvrdila Izraelska vojska vezano za odgovor u kojem su učestvovale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje.

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak general-major Fayez al-Duwairi kaže kako posljednji izvještaji pokazuju da Izrael nema sposobnost da se suprotstavi na više frontova istovremeno u sukobu.

Prema tome, u slučaju da se iranskom napadu suprotstavi samo Izraelska vojska, taj procenat neće doseći ni 75 posto, rekao je Al-Duwairi u analizi za Al Jazeeru.

Pet slojeva protivzračne odbrane

Al-Duwairi kaže da se izraelski sistem protivzračne odbrane sastoji od pet slojeva, od kojih su tri proizvodi izraelske kompanije Rafael, a to su: Željezna kupola, Davidova praćka i Hetz.

Dodao je da izraelski odbrambeni sistem čine i američki Patriot i THAAD, napomenuvši da se kratki domet odnosi na Željeznu kupolu, srednji na Davidovu praćku, dok se sistemi srednjeg do dugog dometa odnose na Patriot i Hetz 1, a dugog dometa se odnose na sisteme Hetz 2 i Hetz 3 i THAAD.

Al-Duwairi je rekao da je pravi test ovih sistema proveden samo na Željeznoj kupoli u vrijeme ranijih izraelskih ratova protiv Gaze, gdje procenat njegove učinkovitosti nije prelazio 65 posto. Taj procenat se smanjuje i povećava zavisno od toga dolaze li te procjene od pristalica ili protivnika ovog sistema, rekao je Al-Duwairi.

Vjeruje da će u svim budućim napadima iranske sposobnosti biti dominantnije. Međutim, rekao je da Iran, također, ima probleme. Kao argument za to navodi izvještaje koji kažu da se 50 posto od 120 balističkih projektila nije uspjelo lansirati ili su se srušili tokom leta.

Izvor: Al Jazeera