Rusija poručuje SAD-u da mu u Ukrajini prijeti poniženje kao u Vijetnamu

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o dodatnom finansiranju pomoći za Ukrajinu u visini od gotovo 61 milijardu dolara omjerom 316 za i 112 protiv

Gotovo 14 milijardi dolara treba pomoći Ukrajini pri kupovini naprednog oružja sistema i druge odbrambene opreme (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rusija je poručila da podrška američkih zastupnika novoj pomoći za Ukrajinu u iznosu od 60,84 milijardi američkih dolara pokazuje kako Washington tone dublje u hibridni rat protiv Moskve koji će završiti poniženjem kao u Vijetnamu ili Afganistanu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je jasno kako Sjedinjene Američke Države žele da se Ukrajina “bori do posljednjeg Ukrajinca” uključujući napade na ruski suvereni teritorij i civile, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

‘Poraz Ukrajine izbježan’

“Sve dublje i dublje miješanje Washingtona u hibridni rat protiv Rusije pretvorit će se u glasan i ponižavajući fijasko za SAD poput Vijetnama ili Afganistana”, dodala je Zaharova.

Rusija će “bezuvjetno i odlučno odgovoriti” na američku odluku da se više uključi u ukrajinski rat, dodala je, prenosi Reuters.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanski poručio je ranije da se “nema šta slaviti”.

Napisao je da će se rat nastaviti i da će “više novca završiti u nečijim džepovima, više oružja biti ukradeno te da će na desetine hiljada Ukrajinaca završiti u mašini za mljevenje mesa”.

Dodao je kako je poraz Ukrajine “neizbježan”.

Reakcija Zelenskog: Ukrajina neće biti drugi Afganistan

Moskvi je odgovorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, poručivši kako američki plan pomoći pokazuje da Ukrajina „neće biti drugi Afganistan“.

„Ta pomoć će ojačati Ukrajinu i poslati snažan signal Kremlju da ovo neće biti drugi Afganistan“, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju NBC.

Prema njegovim riječima, SAD će stati uz Ukrajinu, štititi Ukrajince i štititi demokratiju širom svijeta.

Sovjetska vojska je izvršila invaziju na Afganistan 1979. da bi se povukla devet godina kasnije na kraju izuzetno krvavog sukoba.

Poslije napada 11. septembra 2001. godine, SAD je pokrenuo vojnu intervenciju u Afganistanu koja je rezultirala povlačenjem krajem augusta 2021, prenijela je Beta.

Glasanje naredne sedmice

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o dodatnom finansiranju pomoći za Ukrajinu u visini od gotovo 61 milijardu dolara omjerom 316 za i 112 protiv, javio je ranije Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Radikalniji desničari među republikancima u Zastupničkom domu odgađali su staviti pomoć za Ukrajinu na glasanje.

Od 61 milijarde pomoći, ukupno 23 milijarde će se koristiti za nadopunu američkog naoružanja i skladišta, a više od 11 milijardi za trenutne američke operacije u toj regiji.

Gotovo 14 milijardi dolara treba pomoći Ukrajini pri kupovini naprednog oružja sistema i druge odbrambene opreme.

Zakoni su plod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Al Jazeera i agencije