Umro muškarac koji se zapalio ispred zgrade u kojoj se sudi Trumpu

Svjedoci su rekli da je muškarac iz ruksaka izvadio pamflete i bacio ih u zrak prije nego što se polio tekućinom i zapalio.

Muškarac je nekoliko minuta gorio pred televizijskim kamerama postavljenim ispred njujorške sudnice (Sarah Yenesel / EPA-EFE)

Muškarac koji se zapalio u petak ispred njujorške sudnice u kojoj se održavalo suđenje Donaldu Trumpu, umro je, ali dužnosnici su rekli da se ne čini da je njegov čin imao veze s bivšim republikanskim predsjednikom.

Muškarac je nekoliko minuta gorio pred televizijskim kamerama postavljenim ispred njujorške sudnice, gdje se održavalo prvo suđenje bivšem američkom predsjedniku u historiji, javlja Reuters, prenosi Hina.

NBC News i drugi američki mediji su kasnije prenijeli da je muškarac umro, pozivajući se na njujoršku policiju i bolnicu, u koju je unesrećeni muškarac prebačen.

Svjedoci su naveli da je muškarac iz ruksaka izvadio pamflete i bacio ih u zrak prije nego što se polio tekućinom i zapalio. Jedan od pamfleta je spominjao “zle milijardere”, ali dijelovi koje su Reutersovi svjedoci vidjeli ne spominju Trumpa.

‘Nema veze s Trumpom’

Policijska uprava u New Yorku je objavila da se čini da muškarac, identificiran kao Max Azzarello iz grada St. Augustine u saveznoj državi Florida, nije to učinio u vezi s Trumpom ili drugim osobama uključenim u suđenje.

“Trenutno ga smatramo nekom vrstom teoretičara zavjere i otuda polazimo”, rekao je Tarik Sheppard, zamjenik načelnika policije, na konferenciji za medije.

Muškarac s tim imenom je u manifestu objavljenom na internetu rekao da se zapalio te se izvinio prijateljima, svjedocima i radnicima hitnih službi. U tekstu je upozorio na “apokaliptični fašistički puč”, kritizirao kriptovalutu i američke političare, ali nije posebno izdvojio Trumpa.

Sudnica u centru Manhattana, koju čuva veliki broj policajaca, privukla je gomilu demonstranata i posmatrača u ponedjeljak, prvi dan suđenja, ali njihov broj se otada smanjio.

Izvor: Agencije