Sjeverna Koreja testirala novu bojevu glavu i protivzračni projektil

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni nositi nuklearnu bojevu glavu.

Probe krstarećih raketa nisu predmet sankcija Pjongjangu (KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja je objavila da je testirala “superveliku” bojevu glavu krstareće rakete i novu protivzračnu raketu, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Ispitivanje snage bojeve glave dizajnirane za stratešku krstareću raketu Hwasal-1 Ra-3 i probno lansiranje protivzračne rakete Pyoljji-1-2 održano je u petak, objavili su državni mediji.

“Probnim lansiranjem postignut je određeni cilj”, javila je KCNA.

Rečeno je da su testovi bili dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju “nikakve veze s okolnom situacijom”.

Jačanje saradnje Seula i Washingtona

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni nositi nuklearnu bojevu glavu.

Probe krstarećih raketa nisu predmet sankcija Pjongjangu. Takvo se oružje, međutim, također može koristiti za nošenje nuklearnih bojevih glava.

U pozadini sukoba oko sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja, ponovo su značajno porasle napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja pojačale su svoju vojnu saradnju, uključujući zajedničke manevre, kao odgovor na višestruka testiranja projektila sposobnih za nuklearno oružje koja je Pjongjang izveo u posljednje dvije godine.

Izvor: Agencije