SAD pokušava da izmjeni vojni ugovor sa Nigerom

Odnosi zapada i Nigera su se pogoršali prošle godine, kada je vojna hunta zbacila sa vlasti demokratski izabranog predsjednika države.

Niger igra centralnu ulogu u vojnim operacijama SAD-a u nemirnoj afričkoj regiji Sahel (Lukas Barth / Reuters)

Sjedinjene Američke Države nastoje da sa Nigerom naprave novi vojni sporazum koji bi njenim trupama omogućio da ostanu u toj zemlji na zapadu Afrike, nekoliko sedmica nakon što je nigerska vojna hunta saopštila da prisustvo američkih vojnika više nema opravdanja, potvrdila su dva zapadna zvaničnika za Associated Press.

Zvaničnici, koji su zatražili anonimnost zbog osjetljivosti situacije, rekli su da Washington aktivno radi na solucijama kako bi se postojeći vojni sporazum izmijenio u cilju ostanka američkih trupa u Nigeru, prenosi Beta.

Niger igra centralnu ulogu u vojnim operacijama SAD-a u nemirnoj afričkoj regiji Sahel, južno od pustinje Sahara.

Odnosi sa Nigerom

Washington je zabrinut jer se tamo šire utjecaj i nasilne akcije pokreta povezanih sa Al-Kaidom i grupom Islamska država Irak i Levant.

U Nigeru, u gradu Agadez, smještena je jedna od ključnih američkih baza u Sahelu.

Sjedinjene Američke Države su od 2013. godine uložile milione dolara u obuku nigerske vojske.

Odnosi zapada i Nigera su se pogoršali prošle godine, kada je vojna hunta zbacila sa vlasti demokratski izabranog predsjednika države.

U međuvremenu, nova vlada je protjerala francuske vojnike iz zemlje, a u nju su došli ruski vojni instruktori da obučavaju nigersku vojsku – na ruskoj vojnoj opremi.

Izvor: Agencije