Njemački ratni brod završio misiju protiv Husa na Crvenom moru

Fregata je bila dio odbrambene pomorske misije EU-a Aspides, a raspoređena je na Crvenom moru krajem februara kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada Husa u Jemenu.

Posada na Hessenu više puta je oborila bespilotne letjelice koje su lansirali Husi u prvoj misiji te vrste koju je pokrenula njemačka mornarica (Carmen Jaspersen / Reuters)

Njemački ratni brod završio je svoju misiju zaštite trgovačkih brodova od Husa, pobunjeničke grupe u Jemenu, i isplovio iz Crvenog mora, objavila je agencija dpa.

Fregata je bila dio odbrambene pomorske misije EU-a Aspides, a raspoređena je na Crvenom moru krajem februara kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada Husa u Jemenu, koji protestiraju protiv rata u Gazi, prenosi Hina.

Crveno more područje je najvažnijeg pomorskog puta iz Azije u Evropu, koji prolazi kroz Suecki kanal.

Husi, koji su u savezu s Iranom, žele svojim napadima prisiliti na prekid izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Fregata, s posadom od 240 članova, završila je misiju i napustila područje operacija, saopćio je Bundeswehr.

Uspješno okončana misija

Posada na Hessenu više puta je oborila bespilotne letjelice koje su lansirali Husi u prvoj misiji te vrste koju je pokrenula njemačka mornarica.

Brod je raspoređen 23. februara nakon niza napada na trgovačka plovila. Velike brodarske kompanije počele su izbjegavati Crveno more, dio najkraće pomorske rute između Azije i Evrope, utječući na globalnu ekonomiju.

Njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da je brod sigurno pratio 27 trgovačkih brodova kroz područje operacije.

U četiri slučaja bespilotne letjelice i projektili koje su ispalili Husi uspješno su zaustavljeni, saopćilo je ministarstvo.

Ukupno je fregata prešla više od 11.000 kilometara u zoni djelovanja.

Izvor: Agencije