Irak: Jedan ubijen, 20 ranjenih u eksploziji u bazi grupe bliske Iranu

Eksplozija u bazi Narodnih snaga za mobilizaciju, koja se nalazi nedaleko Bagdada, događa se u vrijeme napada na grupe povezane s Iranom dok regionalne napetosti rastu.

Abu Fadak al-Muhammadawi, načelnik štaba Snaga narodne mobilizacije, pregledava krater nakon eksplozije u vojnoj bazi Kalsu u Iraku (Sabereen News Telegram kanal via Al Jazeera)

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 20 ranjeno nakon eksplozije u vojnoj bazi u Iraku koju koriste Narodne mobilizacijske snage (PMF) koje su povezane s Iranom, navode sigurnosni izvori.

Iz PMF-a navode kako je “napad” kasno u petak bio usmjeren na vojnu bazu Kalsu, koja se nalazi 50-ak kilometara južno od glavnog grada Bagdada u pokrajini Babil (Babilon).

Videosnimci i slike s mjesta događaja pokazuju snažnu eksploziju koja je zapalila stabla u okolnim područjima, šireći požar. Snimci iz baze u subotu ujutro pokazali su veliki krater i štetu na infrastrukturi i vozilima.

U saopćenju, PMF je istakao kako je “američka agresija bombardirala vojnu bazu Kalso”, koja se nalazi u blizini grada Iskandariya.

Iračka vojska saopćila je u subotu da nije bilo bespilotnih letjelica ili borbenih aviona u zračnom prostoru područja Babil prije ili u vrijeme eksplozije. Jedan pripadnik PMF-a je poginuo, a osam ih je ranjeno u eksploziji, navodi se u saopćenju vojske.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država demantirala je navode da stoji iza zračnih napada u Iraku.

‘Neselektivan’ napad

Vlada Iraka saopćila je da istražuje incident. Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani trenutno je u SAD-u.

U bazama se također nalazi iračka savezna policija i iračke vojne snage.

Izvještavajući iz Bagdada, Al Jazeerin Mahmoud Abdelwahed rekao je da je PMF, koji je dio službenih sigurnosnih snaga države Irak, opisao napad kao “neselektivan”.

“Ranjene su osobe iz PMF-a, vojnici iračkog Ministarstva odbrane, kao i civili koji su bili u blizini vojne lokacije kada je napadnuta”, rekao je.

Abdelwahed je dodao da je kamp Kalsu bio pod kontrolom američkih vojnika tokom invazije Iraka predvođene SAD-om, ali je predan Ministarstvu odbrane 2011. godine. Ima skladište municije i skladište za tenkove i drugo oružje.

“Svi su prsti upereni prema Izraelu, optužujući Izrael za izvođenje napada”, rekao je reporter.

Iz izraelske vojske nije bilo komentara.

Osvetnički napad

Islamski otpor u Iraku, krovna organizacija iračkih oružanih snaga koje se protive SAD-u i Izraelu, navodi kako je pokrenula osvetnički napad u ranim satima u subotu. Objavio je video koji prikazuje dron koji je lansiran noću i tvrdi da je bio usmjeren na “vitalnu metu” u izraelskom lučkom gradu Eilat.

Grupa je pokrenula desetke napada na američke i izraelske lokacije širom regije nakon što je trenutni sukob u Gazi započeo u oktobru, ali je uglavnom obustavila svoje napade od februara nakon što su tri američka vojnika ubijena u napadu dronom na bazu u blizini sirijske granice s Jordanom.

Palestinska oružana grupa Hamas u saopćenju je “kategorički osudila” ono što je nazvala napadom na bazu i rekla da ga “smatra kršenjem suvereniteta Iraka”.

Rich Outzen, saradnik u Atlantskom vijeću, rekao je za Al Jazeeru da bi bilo malo vjerovatno da je SAD izveo napad budući da pokušava obuzdati regionalne napetosti između Irana i Izraela.

“Ovaj napad bio bi više u skladu s onim što je Izrael učinio ispod praga direktnih napada na Iran regionalno”, rekao je.

Iransko-izraelske akcije

Eksplozija dolazi dan nakon što je Iran oborio tri kvadrokoptera iznad svog neba u centralnom gradu Isfahanum, nedaleko od vojne baze u kojoj su bili smješteni brojni borbeni avioni i baterije protivzračne odbrane, bez izvještaja o šteti ili žrtvama.

Vjeruje se da Izrael stoji iza operacije u Isfahanu, ali to nije službeno priznao.

Iran je 13. aprila lansirao stotine bespilotnih letjelica, zajedno s krstarećim i balističkim projektilima, na Izrael, od kojih je većinu oborila koalicija protivzračne odbrane Izraela, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Jordana.

Iranski napad bio je odgovor za sravnjivanje zgrade teheranskog konzulata u Siriji ranije ovog mjeseca u kojem su ubijeni pripadnici Islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dva generala.

Izvor: Al Jazeera i agencije