Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.

Rusija je posljednjih sedmica pojačala dalekometne zračne napade na energetski sistem Ukrajine i druge ciljeve, pojačavajući pritisak na Kijev daleko iza linija fronta.

Burns je rekao da Ukrajini 'ponestaje municije' i da Zapadu 'ponestaje vremena da pomogne' Kijevu (Oleksandr Ratushniak / Reuters)

William Burns, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA), upozorio je da postoji “realan rizik” da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.

Okupljenima u Predsjedničkom centru George W. Bush u Dallasu, Burns je rekao da Ukrajini “ponestaje municije” i da Zapadu “ponestaje vremena da pomogne” Kijevu, prenosi Beta.

Burns je kritizirao američke zakonodavce zbog odugovlačenja sa isporukom dodatne pomoći Ukrajini, javlja Glas Amerike.

Pružanje otpora

“Uz dodatnu pomoć Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, mislim da Ukrajinci mogu da se održe na bojnom polju 2024. i da nastave da prave štetu na Krimu i protiv Crnomorske flote”, rekao je direktor CIA-e.

Dodao je da je bez te pomoći “slika mnogo strašnija”.

Rusija je posljednjih sedmica pojačala dalekometne zračne napade na energetski sistem Ukrajine i druge ciljeve, pojačavajući pritisak na Kijev daleko iza linija fronta gdje ruske snage polako napreduju na istoku.

Izvor: Agencije