Francuski historičar: Gaza nestaje pod teretom trostrukog ćorsokaka

Univerzitetski profesor Jean-Pierre Filiu kaže da je situacija u Gazi nepodnošljiva, ali to cijeli svijet toleriše, aktivno ili pasivno.

Posljedice izraelskih napada na Rafah, na jugu Pojasa Gaze (AP Photo/Hatem Ali)

Francuski univerzitetski profesor Jean-Pierre Filiu rekao je u svojoj kolumni u listu Le Monde da su stanovnici Pojasa Gaze već dvije decenije zarobljeni u trostrukom ćorsokaku – izraelskom, humanitarnom i palestinskom – dostižući danas neviđenu humanitarnu katastrofu.

Kolumnista je naveo da je situacija u Gazi nepodnošljiva te da je cijeli svijet toleriše nekoliko mjeseci, aktivno ili pasivno. Da se takvo što dogodilo u Francuskoj, razmjere ljudskih žrtava već bi premašile milion ubijenih, uključujući oko 400.000 djece.

Objasnio je da bi se ovi gubici mogli udvostručiti ili utrostručiti, zbog smrtonosne kombinacije kontinuiranog bombardovanja, sve veće gladi i epidemija koje se šire među stanovništvom na samrti.

Ova tragedija, koja se iz dana u dan pogoršava pred očima cijelog svijeta – kako kaže ovaj historičar i profesor političkih nauka – dio je dugotrajnog trostrukog ćorsokaka, u kojem pati 2,3 miliona žena i muškaraca, zarobljenih u zatvoru na otvorenom gotovo dvije decenije.

Izraelski ćorsokak

Ovaj prvi ćorsokak počeo je odlukom izraelskog premijera Ariela Sharona u septembru 2005. da povuče izraelsku vojsku i naseljenike iz Pojasa Gaze nakon 38 godina okupacije, bez ikakvih konsultacija s Palestinskim vlastima, kako bi blokirao put uspostavljanju palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, smatra autor.

Blokadom Pojasa Gaze u junu 2007. godine Hamas je pojačao svoju kontrolu u Pojasu, a Izraelu je omogućeno da tokom uzastopnih sukoba u Gazi zadrži omjer svojih gubitaka 1 prema 20 ili čak 100 u odnosu na palestinske. Tako je bilo sve do napada 7. oktobra 2023. godine, u kojem je ubijen veliki broj Izraelaca. Ali konstantni napadi doveli su do toga da Izrael povrati svoju prethodnu stopu gubitaka, zahvaljujući neselektivnim napadima širokih razmjera koji su uništili Pojas Gaze umjesto Hamasa.

Humanitarni ćorsokak

Drugi ćorsokak rezultat je odbijanja „međunarodne zajednice“, konkretno Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, da pruže političko rješenje za izazov koji se naziva Gaza i da ga posmatraju kao samo humanitarni problem kojim se mora upravljati velikodušno i efikasno.

Umjesto da zahtijevaju ukidanje izraelske opsade, što je čin rata kako ga opisuje međunarodno pravo, zapadni donatori su se zadovoljili pokušajem da smanje njegov utjecaj na civilno stanovništvo, osuđujući tako stanovništvo Gaze na život u stanju krhkosti i nestabilnosti.

Palestinski ćorsokak

Treći ćorsokak proizilazi iz odbijanja predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa da ode u Gazu u junu 2007. godine, nakon što je Hamas preuzeo vlast tamo, i njegovog izbora da je prepusti sudbini. Više puta se protivio prijedlozima za ublažavanje blokade, što je, prema njegovim riječima, bilo u interesu Hamasa. Također je otkazao izbore u aprilu 2021. godine, koji su mogli dovesti do poraza Hamasa u Gazi, kaže kolumnista.

Naravno, ovo zatvaranje palestinskog političkog horizonta je, prema njegovom mišljenju, u interesu onih koji podržavaju prekomjerno nasilje u Gazi, daleko od ohrabrivanja jedinstva palestinskih frakcija, pogotovo jer je najpopularniji palestinski lider Marwan Barghouti, član Palestinske oslobodilačke organizacije i pokreta Fatah, zatvoren u Izraelu od 2002. godine.

Sve dok traje ovaj trostruki ćorsokak – navodi kolumnista – noćna mora će se pogoršavati u Gazi, iako je jedina alternativa dobro poznata, a to je nametanje rješenja o dvije države historijski propalim izraelskim i palestinskim rukovodstvima. U suprotnom, najgore je neizbježno i Evropa će platiti visoku cijenu za to.

Izvor: Agencije