Blinken: Kritičan trenutak za Ukrajinu u ratu protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će, ako Ukrajina ne dobije pomoć, njegove snage morati da se povlače ‘malim koracima’.

Apsolutno je neophodno da Ukrajinci dobiju potrebno za odbranu, posebno kada je riječ o municiji i protuzračnoj odbrani, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken (Elizabeth Frantz/Reuters)

Ukrajina se nalazi u ”kritičnom trenutku” rata sa Rusijom i hitno joj je potrebna veća podrška Zapada, izjavio je danas američki državni sekretar Antony Blinken.

”Apsolutno je neophodno da Ukrajinci dobiju potrebno za odbranu, posebno kada je riječ o municiji i protuzračnoj odbrani”, rekao je Blinken tokom posjete Francuskoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naglašava da je iz tog razloga američki predsjednik Joe Biden zatražio od Kongresa da što prije osigura dopunski budžet za vojnu pomoć Kijevu.

Povlačenje snaga

Biden je pozvao Predstavnički dom američkog Kongresa koji kontrolišu republikanci da podrži paket vojne i finansijske pomoći, ali je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson mjesecima odlagao to pitanje.

Blinken i francuski ministar odbrane Sebastien Lecorni ranije su posjetili fabriku u kojoj se proizvode topovi haubice “Cezar” kompanije Nexter. Lecorni je rekao da Nexster radi na proizvodnji 12 ”Cezara” mjesečno.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da će, ako Ukrajina ne dobije pomoć, njegove snage morati da se povlače ”malim koracima”.

“Ukoliko nema američke podrške, to onda znači kako mi nemamo zračne odbrane, nemamo projektila za sisteme Patriot, nemamo blokatore za elektroničko ratovanje, niti 155-milimetarskih projektila za artiljeriju”, naveo je Zelenski u razgovoru za Washington Post.

Zelenski je u četvrtak rekao predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da je od ključne važnosti da Kongres brzo usvoji novi paket vojne pomoći Kijevu kako bi se održalo međunarodno jedinstvo u sukobu s Rusijom.

Izvor: Agencije