Bivši savjetnik Zelenskog optužen za pronevjeru gotovo 2,5 miliona dolara

Istražitelji su zaplijenili 1,3 miliona dolara sa bankovnih računa osoba osumnjičenih za pronevjeruju u ovom slučaju.

Bivši savjetnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, navodno je ugovorio kupovinu transformatora za ukrajinske željeznice po cijenama mnogo višim od tržišnih 2022. (Reuters)

Bivši savjetnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog optužen je za pronevjeru gotovo 2,5 miliona dolara ukrajinske željeznice, saopćio je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU), ne navodeći ime osumnjičenog.

Istovremeno, Ukrajinska pravda je objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da je optužen Artem Šilo, prenosi Tanjug.

Izvor iz NABU-a rekao je za Kijev independent da trenutno ne mogu komentarisati te navode.

Šilo je prethodno bio šef odjeljenja Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) zaduženog za istragu poslovanja. Smijenjen je u martu ove godine, ali je ostao u službi u SBU.

Navodno je ugovorio kupovinu transformatora za ukrajinske željeznice po cijenama mnogo višim od tržišnih 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Kompanija prema kojoj je Šilo navodno usmjeravao ugovore bila je u vlasništvu bjeloruskog državljanina koji ima veze sa Rusijom, saopćio je NABU.

Istražitelji su uspjeli zaplijeniti 1,3 miliona dolara sa bankovnih računa osoba osumnjičenih za provođenje te šeme.

U tom slučaju do sada su privedene četiri osobe, naveo je NABU.

Korupcija u vojsci

Ukrajina je od početka ruske invazije u februaru 2022. godine optužila nekoliko svojih visokorangiranih službenika za umiješanost u korupciju, uključujući i onu u slučajevima nabavke oružja za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska sigurnosna služba SBU je početkom godine otkrila korupcijsku šemu u kupnji oružja unutar vojske te zemlje u ukupnoj vrijednosti od oko 40 miliona dolara.

Objava o masovnoj prevari u nabavci, koju je potvrdilo ukrajinsko ministarstvo odbrane, imalo je velik odjek u zemlji iscrpljenoj ruskom invazijom koja traje više od dvije godine.

Izvor: Agencije