Australski premijer zahtijeva ‘punu odgovornost’ za smrt humanitarne radnice u Gazi

Australski premijer Anthony Albanese kaže da je smrt australske humanitarne radnice ‘potpuno neprihvatljiva’.

Australski premijer je ponovio pozive na 'održivi prekid vatre' u Gazi (William West/AFP)

Australski premijer Anthony Albanese zatražio je “punu odgovornost” za smrt australske humanitarne radnice Zomi Frankcom u Gazi.

Frankcom je bila među međunarodnim humanitarnim radnicima za koje palestinski zvaničnici kažu da su ubijeni zajedno sa svojim palestinskim vozačem u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu u Deir al-Balahu u centru Gaze.

Govoreći na konferenciji za medije u Brisbaneu, Albanese je rekao da je njena smrt “potpuno neprihvatljiva” i “izvan razumnih okolnosti”.

“Želimo punu odgovornost za ovo. Ovo je tragedija koja se nikada nije trebala dogoditi.”

“Istina je da je izvan bilo kakvih razumnih okolnosti da bi neko ko ide pružati pomoć i humanitarnu podršku izgubio život, a u ovom vozilu su bila četiri humanitarna radnika, kao i palestinski vozač”, dodao je Albanese.

‘Australci žele vidjeti kraj ovog sukoba’

Albanese je, također, ponovio pozive na “održivi prekid vatre”.

“Australci žele vidjeti kraj ovog sukoba”, rekao je.

DFAT je ranije u saopštenju rekao da je Australija “veoma jasna u očekivanju da humanitarni radnici u Gazi imaju siguran i nesmetan pristup da obavljaju svoj posao koji spašava živote”.

Frankcom je od 2019. radila u humanitarnoj organizaciji sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama – World Central Kitchen (WCK), a nedavno je radila kao viši menadžer za operacije u Aziji u Bangkoku, prema njenom profilu na LinkedInu.

Ljudi zaprepašteni zbog napada

Među ubijenima u napadu u ponedjeljak su i državljanin Poljske i Velike Britanije, pokazuju podaci zvaničnika iz Gaze.

Osnivač WCK-a Jose Andres potvrdio je na društvenim mrežama da je “nekoliko” članova organizacije ubijeno u izraelskom zračnom napadu, poručivši da je “slomljenog srca i tuguje za njihove porodice i prijatelje i cijelu njihovu WCK porodicu”.

Reporterka Al Jazeere Hind Khoudary, koja je izvještavala iz Bolnice mučenika Al-Aqsa u Deir al-Balahu, gdje su prebačeni posmrtni ostaci preminule, rekla je da je razgovarala s humanitarnim radnicima ranije tog dana.

“Svi u bolnici su začuđeni i zaprepašteni, ne vjeruju da su izraelske snage gađale međunarodne ljude”, javila je Khoudary.

Izraelska vojska rekla je da provodi istragu “kako bi razumjela sve okolnosti incidenta” i da ulaže “velike napore kako bi omogućila sigurnu dostavu humanitarne pomoći”.

Izvor: Al Jazeera i agencije