Nakon udara na Isfahan: ‘Oblak rata koji niko ne želi’

Nova realnost je da je Iran napustio poziciju strateškog strpljenja, iskoristivši američku, kao i slabost Netanyahua, kaže vojni stručnjak Elias Hanna.

Iranska televizijaje objavila da su sistemi protivzračne odbrane oborili male dronove samoubice u zračnom prostoru provincije Isfahan (Iranian Army office / AFP)

Vojni i strateški stručnjak, brigadni general Elias Hanna, rekao je da Sjedinjene Američke Države žele diplomatsko rješenje za ovu opasnu fazu nakon objave da Izrael stoji iza napada na unutrašnjost iranske teritorije, opisujući trenutnu scenu kao “oblak rata kojeg niko ne želi”.

Hanna je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da Washington i Teheran ne žele rat, a ne želi ga ni izraelski premijer Benjamin Netanyahu, napominjući da napad na unutrašnjost Irana nije proporcionalan napadu Teherana dronovima i balističkim i krstarećim projektilima, navodeći da postoji neravnoteža u odgovoru.

Istakao je da se u ovako napetim regionalnim okolnostima odgovor Izraela unutar Irana smatra osvetom. S druge strane, on je izbalansiran i probavljiv, te se može krenuti putem smanjivanja tenzija strategijom “eskalacije do deeskalacije”.

Izjavio je da je Izrael želio poslati dvije poruke, jednu interno, a drugu pokazujući svoju sposobnost da napadne unutrašnjost Irana, što je i Teheran učinio prije sedam dana, u odgovoru koji je izgledao kao “međusobno i dinamično odvraćanje podložno promjenama svakog dana”.

‘Napadi se ne mogu ponavljati svaki dan’

Rekao je da se ovi međusobni napadi “ne mogu ponavljati svaki dan; niti Iran može ponovno slati dronove i projektile, niti Izrael može oboriti većinu njih, pa su Sjedinjene Američke Države intervenirale kao najjači faktor odvraćanja u regionu”, očekujući vraćanje na proxy ratovanje.

Što se tiče iranskog diskursa u vezi s odgovorom Izraela – prema Washingtonu – Hanna kaže da će ga Teheran tretirati poput sabotaže, sigurnosnog i terorističkog akta iza kojeg stoje saradnici stranih obavještajnih službi. Također, Iran je te dronove klasificirao  kao “kvadrokoptere”, koji mogu nositi tek stotine grama eksploziva i koji nisu u stanju prouzrokovati veću štetu.

On je dodao da se trenutna scena može opisati kao “oblak rata” koji se nadvio nad svima, ali sve strane žele da izađu iz ćorsokaka, ne gubeći s uma novu realnost, a ona je da je Iran napustio poziciju “strateškog strpljenja” iskoristivši američku slabost, kao i slabost Netanyahua.

Iranska televizija, u ranim jutarnjim satima u petak, objavila je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili male dronove samoubice u vazdušnom prostoru provincije Isfahan, koja se nalazi u srcu Irana i grada Tabriza, na sjeverozapadu zemlje.

Izvor: Al Jazeera