Muškarac uhapšen u Francuskoj nakon prijetnje bombom u iranskoj ambasadi

Francuski tužitelji kažu da eksploziv nije pronađen kod osumnjičenog niti u iranskom konzularnom uredu u Parizu.

Francuska policija osigurava područje u blizini iranske ambasade u Parizu, gdje je muškarac prijetio da će se raznijeti [Benoit Tessier/Reuters]

Francuska policija uhapsila je muškarca koji je prijetio da će se raznijeti u iranskoj ambasadi u Parizu.

Policija nije pronašla eksploziv u ambasadi niti kod osumnjičenika koji je pritvoren u petak, rekli su francuski tužitelji, nakon što je konzularni ured ambasade objavio da je muškarac ušao sa oružjem.

Policija je uhapsila osumnjičenog, rođenog 1963. u Iranu, kada je izašao sam nakon što se činilo da je unutra “prijetio nasilnim djelovanjem”, citirala je novinska agencija France-Presse ured pariškog tužitelja.

Ali “nikakvi eksplozivni materijali nisu uočeni u ovoj fazi”, bilo na njemu, u njegovom automobilu ili u zgradi, rekli su tužitelji.

Policijski izvor rekao je novinskoj agenciji Reuters da je muškarac viđen oko 11 sati kako ulazi u konzularni ured noseći nešto što je izgledalo kao granata i prsluk s eksplozivom. Policija je ogradila područje.

Muškarac je kasnije napustio ured i tada je uhapšen, rekao je policijski izvor.

TV kanal BFM rekao je da je nosio replike granata.

Policijski izvor rekao je da se radi o istom čovjeku koji je bio osumnjičen za pokušaj podmetanja požara u blizini iranske ambasade u incidentu u septembru.

List Le Parisien objavio je na svojoj web stranici da je, prema nekoliko svjedoka, muškarac vukao zastave po podu konzulata i rekao da želi osvetiti smrt svog brata.

Novinar AFP-a rekao je da je cijelo susjedstvo oko konzulata u 16. okrugu glavnog grada zatvoreno i da su prisutne jake policijske snage.

Napetosti na Bliskom istoku

Pariška transportna kompanija RATP napisala je na platformi društvenih medija X da je saobraćaj obustavljen na dvije linije metroa koje prolaze kroz stanice u blizini konzulata.

Ambasada i konzulat Irana u glavnom gradu Francuske dijele istu zgradu, ali imaju dva različita ulaza u različite ulice.

Incident je došao uporedo s visokim napetostima na Bliskom istoku, ali nema saznanja o bilo kakvoj vezi.

Ranije u petak eksplozije su odjeknule nad iranskim gradom Isfahanom u onome što su izvori opisali kao izraelski napad. Teheran je umanjio incident i naznačio da nema planove za odmazdu, što je odgovor koji je izgleda bio usmjeren na sprječavanje regionalnog rata.

U međuvremenu, zemlje diljem svijeta i Ujedinjeni narodi pozvali su na deeskalaciju dok napetosti u regiji rastu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Parizu zamolila je Amerikance da izbjegavaju područje oko iranske ambasade, slijedeći slične preporuke francuske policije.

Izvor: Agencije