Mossadov agent koji je predvidio Hamasov napad na Izrael i eskalaciju s Iranom

Prije sedam godina Mishka Ben-David objavio je roman u kojem se spominje napad Hamasa identičan onome od 7. oktobra.

Mishka Ben-David napustio je Mossad 1999. nakon što je njegov identitet razotkriven iza neuspjelog pokušaja atentata na jednog od čelnika Hamasa (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Ime bivšeg Mossadovog agenta Mishke Ben-Davida ponovno se vratilo na scenu nakon što je pažnja usmjerena na njegov roman Ajkula. U tom romanu je prije nekoliko godina govorio o napadu Islamskog pokreta otpora Hamas na izraelska doseljenička naselja i o eskalaciji koja dovodi do napada Izraela na Iran.

Prije sedam godina Mishka Ben-David objavio je roman u kojem se spominje napad Hamasa na izraelski kibuc identičan napadu od 7. oktobra prošle godine, te eskalacija koja završava nasilnim izraelskim odgovorom Iranu. Autor se danas ne ponosi time, te kaže da ga više zabrinjava nastavak događaja.

Ovaj špijun, koji se okrenuo pisanju trilera, 12 godina provedenih u izraelskim obavještajnim službama smatra beskrajnim izvorom inspiracije, a poveznica između svih njegovih priča je izraelsko-palestinski sukob.

‘Nezaštićeni’ kibuci

Od nezapamćenog napada koji je izveo Hamas, jedna od njegovih najprodavanijih knjiga poprimila je proročanski karakter. Knjiga Ajkula pripovijeda o krvavoj eskalaciji koja počinje napadom Hamasovih boraca na kibuce, a kulminira snažnim odgovorom Izraela protiv Irana.

Bivši agent (72 godine) izjavio je u intervjuu za agenciju AFP u svom domu, koji gleda na okolne predjele okupiranog Jerusalema, dok se u daljini nazire Pojas Gaze, “mi smo nekoliko koraka udaljeni od toga”.

Prošlog vikenda Teheran je lansirao stotine projektila i dronova prema Izraelu, a Izrael je zaprijetio da će odgovoriti na ovaj napad bez presedana.

Knjiga Ajkula, objavljena 2017. godine, govori o tome kako su naoružani borci Hamasa ušli u Kfar Azzu, jedan od najteže pogođenih kibuca u napadu 7. oktobra koji je ostavio za sobom na desetine poginulih.

Ovo je scenarij koji je izmislio Ben-David, autor više od 20 djela, a neka od njih su prevedena na druge jezike, dok je provodio istraživanje za knjigu u ovim poljoprivrednim naseljima u južnom Izraelu, u blizini granice s Gazom.

“Tamo sam se zapitao koje bi mjesto bilo najbolje za napad da sam ja Hamas (…) Ovi kibuci bili su zaštićeni za svakodnevni život, od specifičnog napada na određenom mjestu, ali nisu bili zaštićeni od sveobuhvatne invazije.

Atentat na Meshaala

Ben-David bio je jedan od umiješanih u neuspjeli pokušaj atentata na tadašnjeg šefa političkog ureda pokreta Hamas, Khaleda Meshaala, koji je u to vrijeme boravio u glavnom jordanskom gradu Ammanu, u septembru 1997. godine.

Niz neuspjeha izbacio je iz kolosijeka dobro pripremljeni plan, a Ben-David se našao u neočekivanoj misiji: spašavanju čovjeka koji je bio na meti izraelskih službi.

“Predložili smo nekoliko načina da ubijemo Meshaala: postavljanjem bombi u njegov automobil, pucanjem na njega iz snajpera ili pucanjem iz neposredne blizine”, ispričao je Ben-David.

Međutim, Benjamin Netanyahu (koji je tada bio premijer u svom prvom mandatu) rekao je: ”Želim da ga ubijete tiho i bez traga”.

Agenti su na kraju odlučili upotrijebiti otrov kako bi ubili Meshaala. Mishka Ben-David, koji je tada bio šef obavještajnog odjela u Mossadovoj izvršnoj jedinici, kaže da su dva agenta “uspjela poprskati tvar” na njega, ali su uhvaćeni nakon niza nepredviđenih događaja.

“Nosio sam protivotrov u slučaju da se jedan od agenata njime zarazi” tokom operacije, ali je Meshaal na kraju bio taj koji je imao koristi od toga. Jordan je pregovarao o oslobađanju dvojice izraelskih agenata, zahtijevajući da Meshaal zauzvrat bude spašen”, dodao je.

Mishka Ben-David napustio je Mossad 1999. nakon što je njegov identitet razotkriven iza neuspjelog pokušaja atentata na Meshaala.

Izvor: Al Jazeera i agencije