Lavrov: Moskva polaže prava da vlada Ukrajinom

Rusija ne želi napasti NATO zemlje, kako se tvrdi na Zapadu da se uplaše glasači, rekao je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Yuri Kochetkov/Pool via Reuters)

Nakon više od dvije godine intenzivnog ratovanja u Ukrajini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je ponovno potvrdio da Moskva polaže prava da vlada nad susjednom zemljom, piše agencija dpa.

U najboljem slučaju, budućnost zapadne Ukrajine je nepoznata, rekao je Lavrov u intervjuu u Moskvi za nekoliko ruskih televizija, prenosi Hina.

Inače će postojati samo Ukrajina “koja je istinski ruska, koja želi biti dio ruskog svijeta, koja želi govoriti ruski i školovati svoju djecu”, rekao je.

Nema govora o bilo kakvoj alternativi, prema Lavrovu (74), koji je ministar vanjskih poslova od 2004. godine te je vjerna podrška i osoba od povjerenja predsjednika Vladimira Putina.

Nema prekida vatre

Rusija ne želi napasti NATO zemlje, kako se tvrdi na Zapadu da se uplaše glasači, rekao je Lavrov.

“Međutim, ako žele dovesti NATO na naše granice, onda ćemo to naravno znati spriječiti u Ukrajini.”

Poput drugih viših članova ruskog vodstva, Lavrov je rekao da je Rusija spremna na pregovore s Ukrajinom, ali samo pod posebnim uvjetima.

Neće biti prekida vatre tokom mogućih pregovora, razgovori s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim su besmisleni, a Kijev mora odustati od njegove mirovne formule, rekao je.

U jesen 2022. godine, Zelenski je iznio deset tačaka za mir među kojima se ističu povlačenje ruske vojske, obnova i odšteta i krivični progon ratnih zločinaca.

Izvor: Agencije