Kako je Hezbollah iznenadio izraelski centar u Aramshi

Izraelska vojska još ne zna odakle se lansiraju dronovi prema Aramshi, to je glavno pitanje, objavio je izraelski kanal Kan.

Hezbollah je intenzivirao napade na izraelske vojne lokacije u blizini libanske granice (Arhiva/Društveni mediji)

Piše: Jana al-Dhibi

Eskalacija na libanskom i palestinskom frontu odvija se paralelno. Izrael pojačava svoje sigurnosne i obavještajne operacije te cilja Hezbollahove borce i vođe na terenu, dok Hezbollah poboljšava kvalitet svojih vojnih operacija, otkrivajući nove vojne sposobnosti.

Kao odgovor na ubistvo određenog broja boraca Hezbollaha u selima Ain Baal ​​i Shehabia na jugu Libana, u srijedu popodne Hezbollah je izvršio napad vođenim projektilima i jurišnim dronovima na novi vojni izviđački centar u selu Arab al-Aramshe u Zapadnoj Galileji, u centru Al-Jamahiri. Centar je pogođen, a vojnici u njemu su ili ubijeni ili ranjeni.

Ovaj napad samoubilačkim dronovima iznenadio je Izraelce. Prije njega, okupacijske snage su izvršile zračni napad na jedan automobil u Ain Baalu, što je rezultiralo smrću jedne osobe i ranjavanjem dva borca ​​Hezbollaha, te su ubile i militanta libanskog pokreta Amal, Husseina Qassima Karshta.

Radio okupacijske vojske je objavio da je ubio terenskog komandanta Hezbollaha Ismaila Yusufa Baza, čiji je nadimak Abu Jaafar, iz sela Shehabia. Glasnogovornik Izraelske vojske Avichay Adraee rekao je da je Baz bio komandant obalnog sektora.

Izrael je u isto vrijeme izvršio dva odvojena zračna napada na dva automobila u selu Shehabia, kada su poginula dva pripadnika Hezbollaha: Muhammad Shahouri iz sela Shehabia i Mahmoud Ibrahim Fadlallah.

Odmah nakon tih atentata u ponedjeljak je Hezbollah izvršio zračni napad s dvije serije jurišnih dronova na jedinicu proturaketne odbrane u selu Beit Hillel. Pogodio je platforme Željezne kupole. Oni koji su bili u njima su poginuli ili ranjeni, prema saopćenju Hezbollaha.

‘Jednostavan dron, ali ga je teško otkriti’

Hezbollahovo gađanje centra izraelskih snaga u selu Arab al-Aramshe u blizini libanske granice rezultiralo je ranjavanjem devetnaest Izraelaca, većinom vojnika.

U izraelskim krugovima i medijima analizirao se ovaj specifičan napad Hezbollaha. Izraelski Kanal 12 objavio je da je Hezbollah identificirao mjesto okupljanja vojnika i izveo složen napad lansiranjem dvije protutenkovske rakete i dva samoubilačka drona. Ovaj kanal je spomenuo da je u proteklih šest mjeseci nekoliko dronova Hezbollaha uspjelo probiti sistem protuzračne odbrane na sjeveru.

„Iako je to prilično jednostavan dron, teško ga je otkriti“, rekao je.

Izraelski Kanal 13 prenio je pretpostavku izraelske vojske da Hezbollah slanjem dronova izaziva sisteme za praćenje i presretanje na sjeveru.

Drugi mediji su prenijeli da su u centru Al-Jamahiri u Aramshi bili neki viši oficiri, što je Hezbollah znao, pa je pokušao pogoditi komandnu prostoriju u ovom centru.

„Ne čuju se signali upozorenja drugi dan zaredom, a dronovi pogađaju tačno ono mjesto prema kojem su usmjereni. Izraelska vojska još ne zna odakle se lansiraju dronovi prema Aramshi, to je glavno pitanje”, objavio je izraelski kanal Kan.

O uzroku i posljedicama te eskalacije, posebno kada je riječ o Hezbollahovom ciljanju novog centra u Aramshi, Al Jazeera je razgovarala s vojnim stručnjacima i penzionisanim libanskim brigadnim generalima – Hishamom Jaberom, direktorom Bliskoistočnog centra za istraživanja i strateške studije, zatim s akademikom Eliasom Hannom te Khaledom Hamadehom, direktorom Regionalnog centra za savjetovanje i studije.

Neočekivan pogodak

Centar koji je bio meta Hezbollaha u Aramshi je izviđački centar udaljen od libanske granice oko 500 metara, kako kaže Khaled Hamadeh, a „njegova funkcija praćenja svakog pokreta Hezbollaha, pokušaja infiltracije, lansiranja projektila, čine ga vrijednom metom“.

Stručnjak smatra da Hezbollahovo korištenje projektila i dronova u isto vrijeme znači da je mala udaljenost između centra i granice ometala izraelsko upravljanje operacijom.

“Dron, koji treba da pređe samo 500 metara može lako doći do cilja, a da se Izrael ne suoči s njime. Projektili su upotrijebljeni kako bi nanijeli veći broj žrtava u izraelskim redovima”, kaže Hamadeh.

Dodaje da Izrael vjerovatno nije očekivao da će Hezbollah otkriti ovaj centar dok traju njegove „sigurnosne i obavještajne operacije protiv pojedinačnih pripadnika Hezbollaha paralelno s bombardiranjem južnog Libana“.

Hisham Jaber smatra da napad Hezbollaha na centar u Aramshi govori da dronove nije otkrila izraelska protuzračna odbrana. On kaže da je Hezbollah ranije izbjegavao intenzivno bombardiranje Zapadne Galileje zbog blizine Haife koja se smatra crvenom linijom te da „to stavlja Izrael pred novi izazov u smislu gubljenja većeg povjerenja u svoju protuzračnu odbranu“. To je bila zamjena za eskalaciju napada na istoku, gdje je stigao do planine Hermon i okupiranog sirijskog Golana.

Jaber vjeruje da bi u narednim danima mogli svjedočiti većoj smjelosti u Hezbollahovim vojnim operacijama i odabiru oružja koje koristi zbog samopouzdanja koje su dobile frakcije otpora nakon iranskog napada na Izrael.

Rekao je: „Cilj napada u Aramshi je više moralni nego vojni, jer je Kiryat Shmon, naprimjer, područje važnije od Aramshe i cilja ga mjesecima“.

Elias Hanna smatra da je napad na centar u Aramshi samo jedna od mnogih velikih operacija Hezbollaha, iako se opisuje kao složen. Njegova prednost je u tome što je otkrio, kako kaže, sposobnost Hezbollaha da provodi taktičke istrage, osim upotrebe novih vrsta oružja, koje je povremeno otkrivao u svom psihološkom ratu s Izraelom.

„Gledamo kako Hezbollah testira svoj vojni sistem i načine odvraćanja Izraela, ne poričući izraelsku obavještajnu i zračnu superiornost”, kaže Hanna.

‘Mogućnost ciklusa nasilja’

Khaled Hamadeh očekuje još jedan odgovor Izraela na napad Hezbollaha sve dok je front otvoren za različite mogućnosti.

„Svjedočimo konstantnoj eskalaciji novih graničnih sukoba u kojima su strane selektirale svoje ciljeve”, kaže.

On očekuje „nove obrasce angažovanja zemalja između Izraela i Irana, što može dovesti do ciklusa nasilja s nepredvidivim posljedicama“.

Upoređujući ponašanje Izraela i Hezbollaha, Hamadeh kaže da Izrael cilja na lokacije, infrastrukturu i pojedince, a njegova vatra se proteže duboko u teritoriju, do vojnih ciljeva u Baalbeku i sjeveroistočnom Libanu, koji su udaljeni 16 do 19 kilometara od granice.

Međutim, Hisham Jaber smatra da je Izrael podbacio u vojnim operacijama, uprkos intenzitetu bombardovanja, ali je uspješan u sigurnosnim operacijama protiv Hezbollaha.

Elias Hanna kaže da se rat neprestano odvija istim tempom uspona i padova „iako već šest mjeseci nije imao pozitivan utjecaj na tešku realnost rata u Pojasu Gaze“.

Izvor: Al Jazeera