Eksplozije u Isfahanu, Iran aktivirao sisteme protivzračne odbrane

Iranski državni mediji umanjuju značaj incidenta, nakon prvobitnih izvještaja američog emitera ABC News o izraelskim napadima u Iranu.

Sistem protuzračne odbrane u iranskom gradu Isfahanu aktiviran je protiv objekta za koji se sumnja da su dronovi (Arihv/West Asia News Agency/Handout via REUTERS)

Iran je aktivirao sistem protuzračne odbrane u gradu Isfahanu, ali iranski državni mediji umanjuju značaj ovog incidenta, nakon prvobitnih izvještaja američog emitera ABC News o izraelskim napadima u Iranu.

Glasnogovornik Iranske svemirske agencije rekao je za Al Jazeeru Arabic da je oboreno “više malih dronova”. Nije iznio više detalja.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde tačne pojedinosti o tom incidentu”, izvijestila je agencija Fars.

Al Jazeerina Dorsa Jabbari, koja izvještava iz Tehrana, kaže da je u provinciji Isfahan smještena iranska vojna zračna baza koja pripada državnoj vojci, a ne Revolucionarnoj gardi.

Baza ima više eskadrila borbenih aviona F-14 Tomcat.

U međuvremenu, Iran je obustavio letove u nekoliko oblasti, uključujući aerodrome u Teheranu, Isfahanu i Shirazu, saopštila je iranska kompanija za aerodrome i zračnu navigaciju.

Iranska poluzvanična novinska agencija Mehr izvještava da je centralni grad Isfahan rano u petak “potpuno miran i siguran”, nekoliko sati nakon prijavljenih eksplozija u blizini gradskog aerodroma.

“Ljudi nastavljaju sa svojim normalnim životima”, navodi se u televizijskom izvještaju uživo, koji je pokazao ranojutarnji saobraćaj na glavnoj gradskoj raskrsnici.

Lažna uzbuna u Izraelu

Izraelska vojska saopćila je naknadno da su sirene upozorenja, koje su se oglasile rano u petak na sjeveru Izraela, bile lažna uzbuna.

Sirene su se čule ubrzo nakon nepotvrđenih izvještaja o izraelskim napadima u Iranu.

Tokom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa, uzvraćajući na izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni sekretar UN-a upozorio da se Bliski Istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije