Izrael poziva svoje ambasade da ne daju izjave

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

Ova satelitska fotografija Planet Labs PBC-ja iz aprila 2023. prikazuje gradnju podzemnog objekta u okviru iranskog nuklearnog postrojenja Natanz, koje je u više navrata bilo meta izraelskih saboterskih napada (Planet Labs PBC via AP)

Različite su međunarodne reakcije nakon izvještaja o izraelskom napadu na iranski grad Isfahan jutros u zoru (petak), kao odgovor na napad koji je Iran sa stotinama projektila i bespilotnih letjelica pokrenuo prošle sedmice na Izrael.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

“Zaista je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane suzdrže od poduzimanja daljnjih mjera”, rekla je ona, u društvu finskog premijera Petterija Orpoa u Lappeenranti, u Finskoj, oko 25 kilometara od ruske granice.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je također objavilo da se Peking protivi svakoj akciji koja će dodatno rasplamsati tenzije u regionu, te da će imati konstruktivnu ulogu u promoviranju smirivanja situacije.

Rusija je rekla da analizira informacije vezane za navodni izraelski napad na Iran i pozvala obje strane na suzdržanost.

Zaustavljanje eskalacije

Zauzvrat, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da ne može spekulirati o izvještajima o izraelskom napadu na iransku teritoriju.

Istakao je da je uvjeravao svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da “bilo kakva veća eskalacija ne služi ničijim interesima i da želimo da vidimo mir u regionu”.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, čija je zemlja domaćin sastanka njegovih kolega iz G7, također je pozvao na “zaustavljanje eskalacije”, a nakon izvještaja o izraelskom napadu na Iran.

“Pozivamo sve da budu oprezni kako bi se izbjegla eskalacija”, rekao je Tajani italijanskoj televiziji Rai, dodajući da G7 želi “apsolutni mir” na Bliskom istoku.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da se “suzdrže od koraka koji bi mogli proširiti obim sukoba”.

Holandska ministrica vanjskih poslova Hanke Slot također je potvrdila da njena zemlja pomno prati situaciju u Iranu, ističući da nedavni događaji u regionu izazivaju “veliku zabrinutost”.

S druge strane, zamjenik francuskog ministra vanjskih poslova istakao je pravo Izraela da se brani u okviru međunarodnog prava, pozivajući aktere na Bliskom istoku da spuste tenzije.

Arapske reakcije

Što se arapskog svijeta tiče, Ministarstvo vanjskih poslova Omana osudilo je ovaj atak i “ponovljene vojne napade Izraela u regionu”.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je također – u saopćenju – navelo da je Kairo izrazio “duboku zabrinutost” zbog nastavka međusobne eskalacije između Izraela i Irana, upozoravajući na “posljedice širenja sukoba i nestabilnosti u regionu  koji će negativno utjecati na stabilnost i sigurnost njegovog stanovništva.”

Bez izjava

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas svoje ambasade širom svijeta da se suzdrže od davanja bilo kakvih izjava, a u vezi s izvještajima o novom izraelskom napadu na unutrašnjost Irana, navodi izraelski Channel 12.

Sa svoje strane, američka ambasada u Izraelu pozvala je svoje uposlenike i njihove porodice da svoje kretanje u Izraelu svedu na minimum, nekoliko sati nakon što su u Iranu prijavljene eksplozije.

Na web-stranici ambasade stoji: “Zbog opreza, a nakon izvještaja da je Izrael pokrenuo napad na unutrašnjost Irana, službenici američke vlade i članovi njihovih porodica ne smiju se kretati zbog vlastite sigurnosti” izvan gradova Tel Aviva, Jerusalema i Beershebe, “do daljnjeg”.

Australija je također pozvala svoje državljane da napuste Izrael i palestinske teritorije, ako je moguće, ističući “veliku opasnost od vojnog odgovora i terorističkih napada”.

“Pozivamo Australce u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama da izađu, ako je izlazak bezbjedan”, navodi se u putnoj bilješci australskog ministarstva vanjskih poslova.

S druge strane, letovi na aerodromima u Teheranu nastavljeni su od jutros poslije obustavljanja nakon izvještaja o eksplozijama u Iranu, navodi zvanična agencija IRNA.

Letovi su nastavljeni sa internacionalnih aerodroma Imam Homeini i Mehrabad, navodi agencija, koja je naglasila da se očekuje da će u Teheran sletjeti avion iz Rima koji je bio preusmjeren u Ankaru.

S druge strane, aviokompanija Flydubai najavila je otkazivanje svojih letova za Iran nakon što je dobila službeni memorandum, navodi se u saopćenju kompanije.

Kompanija je rekla: “U implementaciji NOTAM-ovog memoranduma, naši letovi za Iran su danas otkazani.”

Izjava se tiče obavještenja koja su izdale vlasti civilnog vazduhoplovstva kojima obavještavaju aviokompanije o postojanju bilo kakvih ograničenja ili rizika za vazdušni saobraćaj.

Njemačka aviokompanija Lufthansa je također saopćila da je otkazala sve svoje letove za Tel Aviv i Erbil do sutra (u subotu), dodajući da će za to vrijeme izbjegavati zračni prostor Iraka.

Zauzvrat, Ambrey Maritime Security je saopćila svoju preporuku brodovima u Arapskom zaljevu i zapadnom dijelu Indijskog okeana za oprez zbog povećane aktivnosti dronova.

Eksplozije

Važno je napomenuti da izraelski i američki izvještaji govori o tome da je Izrael jutros u zoru pokrenuo napad na unutrašnjost Irana, dok Teheran izvještava o eksplozijama na nebu Isfahana, kao i aktiviranju svoje protivvazdušne odbrane širom zemlje.

Iranska agencija Mehr je zvukove eksplozija pripisala protivvazdušnoj odbrani koja je u zoru oborila tri male bespilotne letjelice u zračnom prostoru Isfahana. To je prenijela i iranska televizija, koja je saopćila da su zvukovi eksplozija u više krajeva zemlje rezultat djelovanja protivvazdušne odbrane koja je presrela nekoliko malih dronova.

Izrael je obećao da će odgovoriti nakon što je Iran prošlog vikenda pokrenuo napad sa stotinama projektila i bespilotnih letjelica na Izrael, a nakon što je Izrael bombardovao sjedište njegovog konzulata u Damasku početkom aprila, kom prilikom je ubijeno nekoliko visokih iranskih oficira.

Izvor: Al Jazeera i agencije