Izrael i Iran nastoje prešutno preći preko napada na Isfahan

Prešutno prelaženje preko posljednjeg incidenta u obje zemlje ukazuje na odlučnost da, barem za sada, sukob ne eskalira.

Visoki iranski dužnosnik je rekao da Teheran sada ne planira odgovoriti na napad (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Izraelski mediji citirali su u petak strane izvještaje o izraelskom napadu na Iran jer službenih komentara nema, a u izvještajima iranske televizije umanjuje se značaj napada i u mnogima se čak i ne spominje “cionistički entitet”, kako Iran označava Izrael.

Izgleda da napad na centralni iranski grad Isfahan nije izazvao značajniju štetu i prešutno prelaženje preko njega u obje zemlje ukazuje na odlučnost da, barem za sada, sukob ne eskalira, piše Reuters a prenosi Hina.

U intervjuu za državnu televiziju, stanovnik Isfahana opisao je eksplozije koje su zabilježene rano ujutro kao “ništa više od petardi”.

Izraelska vojska i ministarstvo vanjskih poslova nisu željeli komentirati napad i visoki izraelski političari još nisu ništa javno komentirali, osim ministra za sigurnost Itamara Ben-Gvira koji je na platformi X objavio samo jednu riječ: “Slabašno!”.

Izraelski mediji prenijeli su izvještaje New York Timesa i Washington Posta, koji su citirali neimenovane izraelske dužnosnike koji su im potvrdili da Izrael stoji iza napada, ali nisu dobili službenu potvrdu izraelskih vlasti.

Izrael je tradicionalno nejasan u vezi važnih pitanja poput nuklearnog oružja i obavještajnih operacija i tišina je dio njegova načina komuniciranja.

‘Mala i precizna operacija’

Kolumnist u najvećem izraelskom listu Yediothu Ahronothu napisao je prije napada da mu je jedan dužnosnik rekao da Izrael planira “malu i preciznu operaciju”.

Citirao je priču iz Biblije u kojoj se budući kralj David prikrao neprijatelju dok je spavao i odrezao mu komad odjeće kao dokaz da mu je mogao zadati smrtonosan udarac, ali nije htio.

“Mislim da je to u konačnici poruka upozorenja da Izrael može odgovoriti i da se može probiti do Irana ako to želi, ali sada ne želi proširiti taj sukob”, rekao je Hasan Alhasan, stručnjak za bliskoistočnu politiku pri Međunarodnom institutu za strateške studije.

Iranska stajališta jasno je izrekao visoki iranski dužnosnik koji je Reutersu rekao da Teheran sada ne planira odgovor.

Iranski mediji nastoje umanjiti značenje napada. U službenim izjavama gotovo se i ne spominje da iza napada stoji Izrael, odnosno kako obično govore “cionistički entitet”. Državna televizija objavila je izjave analitičara i drugih stručnjaka koji su svi redom umanjili značenje i razmjere napada.

Poluslužbena agencija ISNA objavila je da kruži “izmišljotina” kojom se želi “preuveličati razmjere incidenta”.

Napadi i protunapadi

Eskalacija se dogodila nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila u kojem su poginula sedmorica iranskih dužnosnika. Iran je na to odgovorio napadom dronovima i projektilima na Izrael prošli vikend. Izrael i njegovi saveznici većinom su ih presreli.

Iranska reakcija signalizira da ne želi eskalaciju.

“Izgleda da to pokazuje da Iran nastoji odmaknuti se s ruba, minimizirati učinak napada i možda spustiti se na ljestvici eskalacije”, rekao je Jonathan Lord, čelnik programa za bliskoistočnu sigurnost pri Centru za novu američku sigurnost, think-tanku iz SAD-a.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi odlučio je da neće skratiti posjetu centralnoj pokrajini Semnan, što dokazuje da zemlja nije u vanrednom stanju, a građani Izraela nisu dobili nikakve nove upute od vlasti.

Ankete u Izraelu pokazuju da većina građana ne želi odmazdu. Ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak pokazalo je da 48 posto ispitanika podržava odgovor iako bi to značilo širenje sukoba, a 52 posto radije bi da Izrael ne odgovori.

Izvor: Agencije