Estonski komandant: Ako bi nas Rusija napala, pobijedili bismo

Martin Herem tvrdi da Estonija ima oružje, HIMARS i protivbrodske rakete dometa do 300 kilometara, a nabavila je i druge sisteme kraćeg dometa.

Estonski komandant kaže da njegova zemlja ne treba čekati da stignu snage NATO-a, jer su one već tu (REUTERS/Lisi Niesner)

Komandant estonskih odbrambenih snaga (EDF) general-potpukovnik Martin Herem izjavio je da bi Estonija sigurno pobijedila ako Rusija u budućnosti krene u napad na tu zemlju.

Naveo je da nema neposredne prijetnje za Estoniju, ali da će, u slučaju da se ona pojača, država povećati odbrambenu spremnost, a to, kako je naveo, znači mobilizaciju.

Navodeći Ukrajinu za primjer, rekao je da Estonija ima dovoljno vremena da se pripremi ako nivo prijetnje poraste, prenosi estonski javni servis ERR.

Herem je naveo da, ako bi Estonija mobilisala 43.000 vojnika, to bi koštalo gotovo dva miliona eura dnevno. Prema njegovim riječima, prenosi Tanjug, Estonija sada ima oružje, HIMARS i protivbrodske rakete dometa do 300 kilometara, a nabavila je i druge sisteme kraćeg dometa.

„Nećemo držati Rusiju po strani lijepim riječima ili cyber moćima. U slučaju scenarija kao u Ukrajini postoji samo jedno oružje – smrtonosna sila“, rekao je general.

Upozorio je da Estonija, Finska i Švedska mogu preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem od prvog trenutka agresije tako što će prekinuti rute snabdijevanja.

Zatvaranje Baltičkog mora

„Ako zatvorimo Baltičko more, kako ćete vi Rusi dobiti krompir iz Sankt Peterburga do Kalinjingrada”, upitao je Herem.

Upozorio je da će neprijateljske jedinice koje ulaze na teritoriju Estonije biti zaustavljene pješadijom ili tenkovima.

Primijetio je da ruske rakete zemlja-zrak dugog dometa S-300 putuju takvom brzinom da ih još nije presreo nijedan sistem protivzračne odbrane, napominjući da je takva odbrana srednjeg dometa preskupa protiv dronova.

“Umjesto toga, moraju se razviti teški mitraljezi i topovi, modernizovani termalnim nišanima, akustičnim senzorima i računarskim sistemima. Trenutna situacija nije loša – ne trebamo se plašiti nadolazećeg rata, već činjenice da se za njega ne spremamo“, istakao je Herem.

Ponovio je da Estonija ne treba čekati da stignu snage NATO-a jer su one “već tu”.

Izvor: Agencije